X 
Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4081

Deputații PAS s-au întrunit la Parlament cu reprezentanții petroliștilor

28 iul. 2021,, 21:33   Politică
1553 0

Partidul Acțiune și Solidaritate a desfășurat, la Parlament, consultări publice cu privire la amendamentele ce se impun la Legea privind piața produselor petroliere.

La întrunire, au participat exerperți în domeniu, angajați ai structurilor de stat și reprezentanți ai rețelelor de comercializare a produselor petroliere. Între timp, prețurile la carburanți au mai crescut, iar astăzi, unele stații PECO au afișat din nou prețuri mai mari în comparație cu cele de ieri.

În debutul consultărilor, deputatul PAS, Dumitru Budianschi, a propus un șir de inițiative pentru îmbunătățirea situației petroliere din țară, inclusiv crearea unei concurențe sănătoase în acest sector. Iar directorul ANRE, Eugen Carpov, a criticat legea privind piața produselor petroliere, menționînd că ar conține grave erori de ordin juridic, tehnic și conceptual.

Eugen Carpov, director ANRE: „Noi am fost impuși de situație ca, timp de o lună, să dezvoltăm o metodologie și să dezvoltăm prevederile legii, care pe alocuri erau confuze și contradictorii. A trebuit să citim gîndurile autorului pentru aceasta. Eu cred că noul proiect de lege conține o bază bună, pentru a fi definitivat cît mai repede cu elementele noi care schimbă paradigma, ca prețurile să fie plafonate de către ANRE, nu de către fiecare companie în parte. Să avem o transparență în formarea prețurilor.”

Autorul legii supuse criticilor, Alexandru Oleinic, a lipsit de la consultările publice. Petroliștii au salutat inițiativa potrivit căreea prețurile urmează să fie stabilite de către ANRE și nu de către agenții economici. Totuși, ei nu sînt de acord cu faptul ca prețul maxim să fie stabilit zilnic.


Reprezentanții rețelelor de benzinării au refuzat să ofere comentarii, după consultările publice de azi. Între timp, prețurile au mai crescut. Azi dimineață, conducătorii auto au constatat că, la unele benzinării, au fost afișate prețuri mai mari decît ieri.

Legea privind piața produselor petroliere a fost votată de deputații precedentei legislaturi, în luna martie. Aceasta prevede plafonarea prețurilor în baza unei Metodologii de calculare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, elaborată, aprobată și supravegheată de către Agenția Națională de Reglementare Energetică.

Proiectul fusese înaintat cu titlu de inițiativă legislativă de către deputatul independent, Alexandru Oleinic. Precizăm că, din martie 2019, petroliștii stabilesc și schimbă prețurile de vînzare cu amănuntul a produselor petroliere de sine stătător, fără intervenția ANRE, așa cum era pînă atunci.

De menționat că, în ultimele două săptămîni, pe piața petrolieră din Moldova s-a atestat un deficit de motorină, după repetete majorări ale prețurilor la pompă. Trei dintre cele şase cele mai mari companii de pe piaţa petrolieră a Moldovei susţineau că nu au de unde cumpăra benzină şi motorină, pentru a o vinde la staţiile de alimentare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?