Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4078

Dodon îi cere lui Harunjen să îşi dea demisia în maxim 10 zile

3 iul. 2019,, 17:12   Politică
3419 4

Procurorul general Eduard Harujen trebuie să demisioneze, în caz contrar vor fi căutate soluții pentru ca acesta să poată fi demis.

Șeful statului Igor Dodon îi acordă cel mult zece zile procurorului pentru a lua o decizie.

„Noi trebuie să facem tot posibilul ca procurorul general să plece din funcție. Ori pleacă singur, ori încercăm să modificăm legea care ne-ar permite să-l demitem. Aici sînt probleme pentru că există niște garanții. Există experiență internațională, cazul Albaniei pe care noi l-am studiat detaliat și dacă pe parcursul săptămînii curente, maximum zece zile, procurorul general nu pleacă singur din funcție, noi vom fi nevoiți să mergem pe cazul Albaniei”, a înaintat ultimatumul Igor Dodon, vorbind într-un interviu pentru Cotidianul.md.

Întrebat despre un potențial candidat la funcția de procuror general, Dodon a declarat că acesta trebuie să fie o persoană integră, agreată de toate părțile (președinte, speacher, premier), hotărîtă și „decisă să meargă cu reformele pînă la capăt”.

De asemenea, Igor Dodon insistă ca procurorul general să fie cetățean al R. Moldova și nicidecum să nu vină din străinătate, așa cum au vorbit de mai multe ori membrii Blocului ACUM.


„Dacă noi ne recunoaștem ca stat independent, noi nu putem promova la funcții extrem de importante cetățeni ai altor state. Dacă are și alte cetățenii asta e altă întrebare. Eu nu sînt împotrivă să vină experți străini care să fie alături de procurorul general, de ministrul de interne, care să ofere asistență juridică ținînd cont de experiența lor, dar procurorul general trebuie să fie cetățean al R. Moldova. Aici poziția noastră este una foarte clară și nu poate fi interpretată. Noi am discutat cu Maia Sandu acest subiect”, a explicat Dodon.

De cealaltă parte, procurorul general Eduard Harujen stă ferm pe poziții și nu intenționează să plece din funcție.

„Nu vreau să demisionez din funcția pe care o am și nu vreau să arăt procurorilor din subordine că o influență din afară este pasibilă de a fi exercitată”, le-a spus astăzi Harujen jurnaliștilor.

Anterior, cînd demisia sa a fost cerută de societatea civilă și de președintele Uniunii Avocaților, Eduard Harujen a ironizat că astăzi „este un trend în Republica Moldova ca fiecare să ceară demisia”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?