X 
Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4073

Europarlamentar: ”Autoritățile de la Chișinău se bucură de o încredere sporită din partea instituțiilor UE”

28 sep. 2021,, 07:28   Politică
2853 8

Raportorul pentru Republica Moldova din Parlamentul European, Dragoș Tudorache, îndeamnă autoritățile de la Chișinău să-și traseze foarte clar obiectivele și să solicite partenerilor europeni asistență financiară pentru proiecte concrete.

Europarlamentarul spune că atît climatul politic de la Chișinău, cît și cel de la Bruxelles este unul favorabil implementării unor proiecte ambițioase, în beneficiul cetățenilor, notează IPN.

Europarlamentarul român spune că autoritățile de la Chișinău se bucură de o încredere sporită din partea instituțiilor europene, iar pentru a valorifica pe deplin această încredere, guvernarea trebuie să vină cu proiecte concrete pe care să le propună partenerilor europeni spre finanțare.

„Atît climatul politic de la Chișinău, cît și cel de la Bruxelles favorizează o agendă și un parteneriat bogat între cele două părți. Noi, în Parlamentul European, am spus foarte clar după alegeri că avem o datorie de a veni în întîmpinarea ambițiilor guvernării de la Chișinău. Pentru că nu mai putem lăsa lucrurile așa cum sînt, trebuie să avansăm la alt nivel, inclusiv, financiar, din perspectiva asistenței macrofinanciare ”, a spus Dragoș Tudorache în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Europarlamentarul recunoaște că așteptările cetățenilor de la noua guvernare sînt enorme, iar din acest motiv este necesară livarea unor rezultate imediate. Tudorache spune că avînd o majoritate parlamentară confortabilă în Legislativ, guvernarea trebuie să-și îndeplinească angajamentele asumate pentru acordarea împrumuturilor și graturilor anunțare de UE.


„Există riscul politic de a nu reuși să ne cuplăm suficient de repede la nivelul așteptărilor societății. Acestor așteptări trebuie să le răspundem cu niște elemente foarte concrete. Trebuie să venim cu asistență și cu proiecte pe care oamenii să le simtă foarte rapid. Indiferent că sînt în sat, oraș, dacă studiază sau învață, oamenii au nevoie să simtă că Europa este alături de ei. Guvernul trebuie să caute, în discuția cu partenerii europeni, mecanisme cît mai flexibile care să aducă bani comunităților”, a punctat europarlamentarul.

În perioada 27-28 septembrie, premierul Natalia Gavrilița întreprinde o vizită oficială la Bruxelles. Astăzi, prim-ministrul va avea întrevederi cu Oliver Varhelyi, comisar european pentru vecinătate și extindere, Adina Vălean, comisar european pentru transport și cu Kadri Simson, comisar european pentru energie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?