X 
Cutremure stiri: 506

Fără mîncare și băutără în fața secțiilor de votare. Poliția avertizează concurenții electorali

22 feb. 2019,, 12:50   Politică
2613 0

Agitația electorală, dar și oferirea pliantelor și materialelor informative cu tentă electorală în ziua alegerilor vor putea fi făcute doar pînă la intrarea în secțiile de votare.

Anunțul a fost făcut de către șeful Inspectoratului Național de Patrulare, Marin Maxian, în cadrul unei conferințe de presă. Maxian a precizat că agitația electorală făcută pe scările instituțiilor în care sînt amplasate secțiile de votare sau pe holurile acestora va fi pedepsite conform legii.

„Se consideră admisibil spațiul pînă la locul unde se efectuează intrarea în instituția unde este amplasată secția de votare, unde este amplasat panoul informativ că aici este secția de votare cu numărul x. Nu se admite îngrădirea liberului acces în această instituție. Agitația electorală și plasarea punctelor mobile pentru a împărți alegătorilor produse alimentare, băutură, inclusiv încercînd să speculeze prin faptul că berea nu este băutură alcoolică, este interzisă. Este permisă doar informația care conține tentă electorală. Pliante, alte chestii care nu depășesc suma de 100 de lei. În restul cazurilor, aceste acțiuni vor fi catalogate ca încălcări ale legii și respectiv concurenții sau reprezentanții lor vor risca să răspundă pentru aceste acțiuni”, a declarat șeful Inspectoratului Național de Patrulare.

Maxian a precizat că peste 8000 de polițiști vor asigura ordinea publică în ziua alegerilor:

„În vederea asigurării bunei desfășurări a scrutinului, vor fi antrenați 8244 de angajați ai Poliției. În acest sens, 4000 de angajați vor fi antrenați la paza secțiilor de votare, precum și la asigurarea ordinii publice în apropierea acestora. 544 de angajați vor constitui grupele de reacție și patrularea suplimentară a teritoriului. Măsurile de securitate vor fi sporite, pentru a nu admite încălcările, pentru a nu îngrădi drepturile cetățenilor de a-și exprima votul, dar și pentru a curma alte acțiuni care pot să pericliteze exercițiul electoral”.


Pînă în prezent. Poliția a documentît peste 153 de cazuri de pretinse abateri și încălcări electorale. Pentru opt dintre acestea a fost pornită examinarea prin prisma bănuielilor de corupere a alegătorilor. Totodată, au fost lansate și cercetări cu privire la deteriorarea intenționată sau sustragerea afișelor sau panourilor electorale.

Oamenii legii le recomandă candidaților electorali și reprezentanților acestora să respecte legea și să evite încălcarea regulilor.

Pentru alegerile din 24 februarie, în Moldova vor fi deschise 2075 de secții de votare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав