X 
Cutremure stiri: 502

Începe desemnarea candidații în primăriile și consiliile orășenești, comunale și sătești

26 sep. 2023,, 08:45   Politică
3304 0

Persoanele care doresc să candideze în circumscripțiile electorale de nivelul II – primării și consilii orășenești, comunale și sătești – își pot depune dosarele începând cu ziua de astăzi și până pe 6 octombrie inclusiv.

Documentele prezentate sunt examinate de consiliul electoral de circumscripție în termen de cel mult 7 zile de la data primirii acestora, transmite IPN.

În cazul alegerilor locale, desemnarea candidaților pentru funcția de primar și de consilier al consiliului local se efectuează după constituirea consiliilor electorale de circumscripție, dar nu mai devreme de 60 de zile înainte de ziua alegerilor.

Dreptul de a desemna candidați pentru alegeri îl au partidele politice înregistrate până la data intrării în vigoare a hotărârii CEC cu privire la stabilirea datei alegerilor locale generale. La fel, pot desemna candidați și blocurile electorale constituite și înregistrate. Cei care doresc, pot candidat independent.

În cazul partidelor politice și al blocurilor electorale, procedura de desemnare a candidaților la funcția de primar și de consilier în consiliul local are loc prin aprobarea, în cadrul ședințelor organelor abilitate în conformitate cu prevederile statutare sau, după caz, cu acordurile de constituire ale acestora, confirmată prin procesele-verbale, a hotărârilor privind desemnarea.

Procedura de desemnare a candidaților independenți include și etapa de colectare a semnăturilor de către persoanele care își înaintează propria candidatură și / sau grupurile de inițiativă pentru susținerea candidaților la funcția de primar și de consilier local.

Formularele listelor de subscripție vor putea fi solicitate de la consiliul electoral de circumscripție de nivelul doi, începând cu data de 29 septembrie.

La alegerile locale generale din 5 noiembrie urmează să fie aleși 898 de primari și 11 058 de consilieri locali. Campania electorală va începe pe 6 octombrie.

1
0
1
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав