Cutremure stiri: 506

Jurnalist german: Dodon este un politician vizionar

15 apr. 2020,, 13:14   Politică
4681 18

Uniunea Economică Euroasiatică va suferi mult mai puțin de pandemia COVID-19 decît cea europeană, iar șeful Republicii Moldova, Igor Dodon, este un politician vizionar care a ales o strategie eficientă de politică externă pentru Moldova.

Acestea sunt doar câteva teze din interviul exclusiv al postului de televiziune ACCENT TV al cunoscutului politolog, jurnalistul german-Internațional Alexandru Rar.

Divergența și lipsa vajutorului reciproc. Din acest motiv, în opinia lui Rar, UE va ieși mult mai greu din criza cauzată de pandemia COVID-19. Astăzi, în această luptă nu există aliați - toată lumea se gândește în primul rând la el însuși, spune jurnalistul, transmite a-tv.md.

"În prezent, Europa trăiește, în orice caz, nu prin spiritul paneuropean, nu prin politica paneuropeană, nu prin regula paneuropeană, ci prin spiritul statelor naționale. Așa e! Frontierele sunt toate închise între țări, în ultimii 30 de ani nu era așa ceva, dacă comparăm Vestul și Estul Europei. Și în interiorul Europei de Vest, în general, nu-mi amintesc o astfel de închidere a frontierelor. Dar închiderea frontierelor va rămîne", a menționat expertul.

Alexander Rar consideră că, după epidemia coronavirusului, Europa va trebui să reconstruiască literalmente. Pînă la sfîrșitul anului, în cel mai bun caz, hotările vor fi închise, deoarece pentru o perioadă lungă de timp oamenii se vor teme că virusul poate veni de la vecini.


"Schengen nu există acum. Adică, nu există mișcarea nelimitată prin Europa. Și nici astăzi nu există vrio autoritate în Uniunea Europenă. Dacă toată această situație va dura pînă la sfîrșitul acestui an, atunci Uniunea Europeană va trebui să fie construită aproape din nou, în orice caz, componența sa politică, să fie gîndită sau corectată din nou", spune jurnalistul.

În aceste condiții, este convins Rar, țările ca Moldova, nu ar trebui să parieze pe anumiți parteneri. Este necesar să cooperăm cu toată lumea, cu Vestul și cu Estul și, în același timp, să încercăm să deschidem noi orizonturi.

”Să sperăm pe deplin, că UE va ajuta un membru non-UE, atunci când nu există bani, chiar și pentru restaurarea Italiei și Spaniei - trebuie de gândit la asta. De aceea, dacă diplomația, ca în ultimii ani, Igor Dodon a organizat-o pentru a se împrieteni cu toată lumea și a deschide piețele atât la est, cât și la vest sau cu China, atunci această strategie a fost corectă", este convins Alexander Rar.

Politica externă echilibrată este unul dintre principiile pe care președintele Republicii Moldova le respectă în mod consecvent și în viitor această strategie a șefului statului moldovenesc va fi justificată. Mai mult, ar trebui să se uite la alte țări din Parteneriatul Estic, consideră Rar.

"El este un politician foarte vizionar, care a făcut, corect a făcut, concluzii necesare, care în viitor o să justifice această strategie. Toată lumea va învăța acest lucru, ce trebuia de construit-este vorba despre Ucraina și alte state, chiar și Georgia, care are relații proaste cu Rusia-relații cu Uniunea Europeană și cu Uniunea Economică Eurasiatică", a menționat politologul.

În concluzie, Alexander Rar a menționat că Uniunea Economică Euroasiatică va suferi mult mai puțin de pandemia COVID-19 în ceea ce privește economia în comparația cu Uniunea Europeană. În primul rând, din cauza separării vecinilor occidentali în fața coronavirusului de tip nou. Unele țări din UE, în opinia lui Rar, așteaptă un colaps financiar, în timp ce cinci UEE își coordonează îndeaproape eforturile pentru a depăși consecințele pandemiei, inclusiv cele economice.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав