Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4074

La Aeroportul Internațional Chișinău, pregătirile pentru Summitul din 1 iunie sînt în toi

17 mai. 2023,, 10:14   Politică
3614 0

Activitate intensă pe Aeroportul Internaţional Chişinău (AIC). Angajaţii întreprinderii de stat se asigură că principala poartă aeriană de intrare în Republica Moldova va fi gata să-i primească, aşa cum se cuvine, pe cei 50 de lideri europeni, care vor participa Summitul Comunităţii Politice Europene din 1 iunie.

În ultimele două luni, conducerea AIC se întîlneşte o dată la cîteva zile să înregistreze progresele făcute şi să traseze următoarele obiective în pregătirea aerogării pentru summitul Comunităţii Politice Europene.

Constantin Vozian, directorul AIC:„Noi depunem efort maxim ca acest eveniment să deruleze la cel mai înalt nivel. Dispunem de personal care are experienţa de a organiza evenimente. Avem suport din partea mai multor state din UE care au fost gazde la astfel de evenimente”.

Aproximativ 600 de persoane sînt implicate în aceste lucrări. Pistele, căile de rulare şi platformele de parcare sînt într-o stare bună. Muncitorii trasează acum marcajele şi tund iarba din perimetrul aeroportului, transmite tvrmoldova.md.

Oleg Tătaru, şef serviciu aerodrom, AIC: „Am început a repara unele suprafeţe de beton şi din asfalt pentru a asigura siguranţa zborurilor, deservirea aeronavelor. Marcajele am început să le facem şi la pista nouă şi la pista veche cu o săptămînă în urmă”.


Pe 1 iunie şi, parţial, pe 2 iunie, spaţiul aerian al Republicii Moldova va fi deschis doar pentru avioanele delegaţiilor oficiale ce vor participa la Summit.

Serghei Burduh, director departament operaţional, AIC: „Sînt pregătite scenariile de bază, scenariul de rezervă şi scenariile alternative pentru fiecare situaţie, care poate să intervină chiar şi în ultimul moment. Dacă echipa, delegaţia, va solicita repoziţionarea, poate şi în altă ţară, asta e decizia dumnealor, noi sîntem pregătiţi şi pentru asta”.

Conducerea aeroportului a cumpărat, în premieră, şi echipamente speciale care alungă păsările din zona pistei. Şi serviciul de securitate al aeroportului va fi în alertă.

Peste 180 de agenţi de pază, angajaţi ai întreprinderii de stat, vor face echipă cu autorităţile responsabile de securitatea Summitului.

Cheltuielile pentru lucrările din aeroport se ridică la un milion de lei, bani alocați din bugetul întreprinderii de stat.

0
0
0
0
21

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?