X 
Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4073

Maia Sandu: "O întîlnire cu Putin nu va rezolva toate problemele"

1 noi. 2021,, 16:15   Politică
3670 4

Moldova și Rusia poartă discuții la diferite niveluri și doresc să obțină acorduri asupra diferitelor probleme de pe agenda bilaterală, ceea ce va deveni o platformă pentru a conveni ulterior asupra unei întîlniri la nivel înalt.

Despre acest lucru a relatat Președintele țării, Maia Sandu, într-un interviu acordat ediției ruse Kommersant, relatează Noi.md.

Răspunzînd la întrebarea care este formatul general al relațiilor dintre actualele autorități din Moldova și Rusia, avînd în vedere faptul că președintele țării și prim-inmistrul nu s-au întîlnit cu colegii săi ruși: cu președintele Vladimir Putin și, respectiv, prim-ministrul, Mihail Mișustin, Maia Sandu a spus că Chișinăul are contactele necesare cu Moscova.

"Din primele zile ale formării noului guvern al Republicii Moldova, una dintre primele noastre întîlniri a fost cu șeful adjunct al Administrației Prezidențiale a Federației Ruse, Dmitri Kozak. Am discutat principiile relațiilor noastre. Dacă vorbiți despre o întîlnire la nivel înalt, atunci, în primul rînd, nu cred că această întîlnire va rezolva toate problemele. Avem un dialog la diferite niveluri, și la diferite niveluri trebuie să obținem acorduri cu privire la diverse aspecte de pe agenda noastră. Iar aceasta va deveni o platformă pentru a conveni ulterior asupra unei întîlniri la nivel înalt", a spus Președintele Republicii Moldova.

Comentînd participarea ei la summitul Platforma Crimeea care a avut loc la Kiev în luna august, dar neparticiparea la summit-ul CSI în format online și summitul Uniunii Economice Eurasiatice în format online din octombrie, șeful statului a menționat că prezența ei pe Platforma Crimeea este o confirmare suplimentară a angajamentului Republicii Moldova față de principiul integrității teritoriale, a independenței de stat a Ucrainei.


"Poziția noastră nu s-a schimbat aici: respectăm integritatea teritorială a Ucrainei, iar acest lucru este reciproc. Pe de altă parte, CSI este un forum foarte important pentru noi. Este important să ne amintim ce a spus prim-ministrul Natalia Gavrilița atunci cînd a participat la acest dialog. Ea a spus că pentru noi este important un dialog pragmatic în acest format, că avem o politică externă deschisă și că suntem foarte interesați de această platformă pentru că ne oferă posibilitatea de a promova relațiile noastre economice comerciale cu statele membre ale CSI. De ce nu a participat? Pentru că Guvernul are cele mai mari prerogative în relațiile comerciale și economice. Guvernul are mai multe prerogative aici decît mine. Decizia a fost ca primul ministru să participe. El are mai multă autoritate în domeniul economic și comercial decît mine. De aceea, s-a decis ca ea să participe", a spus Maia Sandu.

Ea a mai menționat că oficial Republica Moldova nu a devenit observator în Uniunea Economică Eurasiatică, deoarece nu au fost efectuate procedurile necesare. "A fost decizia fostului președinte Igor Dodon. El a semnat ceva acolo și nu s-a întîmplat nimic altceva. Există proceduri interne ale Republicii Moldova care nu au avut loc, iar acest proces nu a fost finalizat. Astfel, Moldova nu este observator în UEE", a menționat Președintele Republicii Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?