Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4073

Moldova va accepta refugiați afgani: ce spun autoritățile?

19 aug. 2021,, 22:32   Politică
4360 19

Răspunsul la întrebarea dacă Republica Moldova va accepta refugiați din Afganistan a fost anunțat la un briefing de presă, Prim-Ministru al țării.

Republica Moldova nu are în vedere în prezent posibilitatea de a accepta refugiați afgani în țară. În același timp, autoritățile sînt îngrijorate de securitatea moldovenilor aflați în prezent în Afganistan. Acest lucru a fost anunțat de premierul Natalia Gavrilitsa la un briefing joi:

"În prezent, sîntem mai preocupați de cetățenii noștri care se află în Afganistan și monitorizăm situația, ne asigurăm că sînt în siguranță și, în acest moment, nu avem alte planuri pentru cetățenii afgani".

Între timp, țările europene nu se grăbesc să accepte refugiați din Afganistan:

Londra este gata să ofere azil la 20 de mii de afgani, dar pe termen lung, în primul an - doar cinci mii.


Cancelarul German Angela Merkel a declarat că Germania va trebui să accepte aproximativ 10.000 de afgani, dar pînă acum acest lucru nu a fost formalizat în niciun fel.

Spania este pregătită să devină un adăpost temporar pentru afganii care au lucrat cu structurile UE înainte de răspîndirea lor în alte țări.

Parisul nu a spus încă cîți refugiați va accepta, 184 de afgani au fost deportați de facto.

Belgia nu spune nimic specific, dar trimite avioane: cîteva zeci de afgani au fost scoși joi.

Elveția nu are planuri și cifre clare, dar o serie de forțe politice conving autoritățile să lase cel puțin 5 000 de persoane.

Italia este gata să accepte pe cei care au lucrat cu Ministerul Italian al Afacerilor Externe și apărării, dar cifrele exacte nu au fost dezvăluite.

Republica Cehă a raportat că aproximativ 100 de afgani vor ajunge în țară, în timp ce premierul nu a exclus că se vor muta apoi în alte țări europene - la rudele lor.

Polonia a emis 45 de vize umanitare afganilor și este gata să accepte mai multe. Finlanda a crescut ponderea afganilor pe care țara este gata să o accepte - de la 130 la 170.

Situația din Afganistan a devenit deosebit de acută în ultimele săptămîni, cînd militanții talibani * au dezvoltat o ofensivă rapidă în întreaga țară și au ocupat toate punctele de trecere a frontierei. Pe 15 August, militanții au intrat în Kabul și au preluat controlul asupra palatului prezidențial. Președintele afgan Ashraf Ghani a părăsit țara pentru a, în cuvintele sale, "preveni un masacru." În noaptea de 16 August, reprezentantul Biroului Politic Taliban, Mohammed Naim, a declarat că războiul din Afganistan sa încheiat, iar forma de guvernare în stat va fi clarificată în viitorul apropiat.

* O organizație teroristă interzisă în Rusia

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?