X 
Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4081

Ne aflăm într-un moment de cotitură, un moment istoric a confruntării globale. Opinie

2 apr. 2022,, 11:30   Politică
4691 0

Noi ne aflăm acum într-un moment de cotitură, un moment istoric a confruntării între cele mai mari puteri ale lumii și multe vor depinde acum de acțiunile Statelor Unite și Chinei.

Această opinie a fost exprimată de expertul Centrului pentru Investigații Strategice și Reforme, Alexandru Stahurschi, vorbind în cadrul emisiunii "Vineri cu Anatolie Golea" de la postul de televiziune RTR-Moldova, relatează Noi.md .

El a reamintit că ponderea PIB-ului Rusiei în economia globală nu depășește 3%. Ponderea SUA este de 18%, a Chinei - 16%, a Uniunii Europene în ansamblu - pînă la 25%. În același timp, China a fost principalul partener comercial al UE în ultimii ani, iar cifra de afaceri comercială dintre UE și China a crescut dinamic cu 20-25%.

"Din punct de vedere economic, Chinei îi este neprofitabil să se certe cu cineva și ea trebuie să-și primească preferințele în funcție de situație", a spus Alexandru Stahurschi.

În același timp, el a atras atenția asupra faptului că în mass-media pro-guvernamentală, prin articolele cărora autoritățile chineze trimit mesajele sale cetățenilor, s-a spus recent că Statele Unite doresc, cu ajutorul Chinei, să se ocupe de Rusia, iar apoi se vor ocupa și de RPC.


"Unul dintre ultimele mesaje a fost că: Statele Unite vor să luptăm cu prietenul nostru. Dar cînd vom bate împreună acest prieten al nostru, ei vor trece la noi. Asta e logica care există acolo acum", a spus expertul Centrului pentru Investigații Strategice și Reforme.

El a subliniat, de asemenea, că China are acum un rol important în economia și politica globală. Ei au purtat recent discuții cu talibanii.

"Afganistanul, după ce americanii au plecat, este, de fapt, deja patrimoniu chinez. Ei încep să-și rezolve problemele cu talibanii. Ei vor să acționeze ca pacificatori în Asia. Afganistanul are resurse naturale bune. Ei trebuie să fie asimilați din punct de vedere al tehnologiei, economiei, iar China are totul pentru asta. În plus, se desfășoară o activitate diplomatică excelentă. Recent a avut loc o întîlnire a reprezentanților Chinei și Indiei, între care există un conflict puternic. Acestea sînt țări antipode. Dar, potrivit informațiilor disponibile, ele au fost de acord să îngroape "securea războiului" și să-și rezolve problemele economice. Acest lucru poate duce la restructurarea întregului sistem mondial. Întreaga Asia de Sud-Est, China, India, Pakistan, Rusia și alte țări asiatice, estice din jur alcătuiesc un fel de enclavă, la care se va alătura și Arabia Saudită. Iar americanii, în funcție de modul în care își desfășoară politica, pot schimba această aliniere, pot destrăma această comunitate. De aceea, acum ne aflăm într-un punct de cotitură puternic, istoric, dar nu se știe cît va dura acesta", a subliniat Alexandru Stahurschi.

5
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?