Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4077

Platforma DA cere demisia directorului Termoelectrica și a lui Andrei Spînu

22 noi. 2022,, 16:45   Politică
3613 0

Platforma Demnitate și Adevăr cere demisia directorului Termoelectrica, Vasile Leu și a ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, după ce vineri, 4 noiembrie, la ora 1 și 20 minute după miezul nopții a avut loc o avarie la blocul energetic nr. 3 de la sursa nr. 1 a Termoelectrica.

„Pentru reparația acestui bloc, „ Termoelectrica” anunțase o licitație care a fost cîstigată de o companie romînească care oferise un preț cu 1,1 milioane lei mai mic decît cel oferit de compania „Horus”. Licitația, însă, a fost anulată de cei de la „Termoelectrica”, care au recurs la negocieri directe cu companiile care doreau să repare blocul 3, iar ca urmare a respectivelor ”negocieri directe” a fost desemnată drept cîștigătoare compania „Horus”, controlată din offshor, și despre care se spune că ar avea legături atît cu oligarhul-fugar Vladimir Plahotniuc, cît și cu oligarhul rus din anturajul lui Putin, Alexei Mordașov.

Deci, Întreprinderea de stat „Termoelectrica” cu impertinență crasă, sfidînd toate reglementările legale, fără nicio explicație plauzibilă, atribuie un contract de reparație companiei „Horus”. Totul se întîmplă pe fundalul indiferenței demonstrative a ministrului Spînu. Lucrările au fost pornite imediat, contrar poziției Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor, cu ideea că pînă cînd va acționa justiția moldovenească nereformată, totul va fi finalizat iar banii vor ajunge pe conturile companiei controlate din offshore”, se arată în comunicatul de presă al Platformei DA.

Potrivit Platformei DA această defecțiune ar fi ținută în secret, iar reprezentații guvernării au declarat că au aflat din presă despre ea abia la o săptămînă de la producerea avariei.

„Termoelectrica suportă pierderi considerabile și produce curent electric în volume de aproape două ori mai mici. Dar cel mai grav este faptul că, astfel crește deficitul energiei electrice, pe care noi îl acoperim prin importul mai mare la prețuri exorbitante și pentru care vom achita suplimentar zeci de milioane de euro din buzunarele noastre.


În acest context, Platforma DA îndeamnă reprezentanții puterii să fie transparenți și să acționeze în interesul cetățenilor și al securității energetice. E nevoie de asumarea problemei și intervenției organelor abilitate”, se mai arată în comunicatul remis presei.

Ramintim că generatorul de la blocul energetic nr. 3 al Termoelectrica s-a defectat la doar cîteva săptămîni după finalizarea lucrărilor de reparație capitală. Centrala Electrică cu Termoficare numărul 3 din Chișinău este esențială pentru generarea de căldură și curent.

Lucrările au fost efectuate de compania Horus, care a cîștigat cu scandal licitația de reabilitare în luna iunie curent și a garantat calitatea reparației pe un termen de cel puțin doi ani.

13
1
1
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?