Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4073

Popescu, despre Transnistria: Situația e calmă

28 mai. 2022,, 09:32   Politică
3324 0

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Nicu Popescu, consideră că situaţia actuală din regiunea transnistreană este calmă, dar că nu sunt excluse riscurile pe viitor.

Potrivit Infotag, el a vorbit despre acest lucru într-un interviu acordat portalului "Nastoiaşcee vremea" ("Настоящее время").

"Poliţia noastră, statul nostru, desigur, urmăresc cu multă atenţie ceea ce se întâmplă în regiune.

Pornim de la faptul că la această etapă şi în viitorul apropiat nu există riscuri de destabilizare militară în Republica Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană.

Apropo, partenerii noştri ne spun acelaşi lucru, care, în principiu, ne-au avertizat că va avea loc o agresiune rusă pe scară largă împotriva Ucrainei. Acest lucru nu exclude unele riscuri peste câteva luni sau câţiva ani.


Sper să putem evita asta. Dar momentan situaţia este relativ calmă. Suntem pentru un dialog paşnic cu regiunea transnistreană, pentru diplomaţie, pentru încercări paşnice de rezolvare a acestui conflict", a spus Popescu.

El a subliniat că "Federaţia Rusă a jucat şi joacă un rol foarte activ în conflictele separatiste din Georgia, Ucraina şi Moldova".

"În acelaşi timp, situaţia din Republica Moldova, inclusiv regiunea transnistreană, n-a mai avut scenarii militare din 1992. În principiu, situaţia a fost calmă, n-au fost focuri, n-au fost decese legate de zona de conflict.

Adică, în acest sens, avem deosebiri foarte importante în modul în care s-a dezvoltat situaţia în ultimii 30 de ani, comparativ cu zonele de conflict din Georgia sau Ucraina.

Există paralele, dar totuşi avem o dorinţă constantă de a rezolva aceste probleme prin dialog şi diplomaţie.

Acum suntem cu toţii, desigur, într-o situaţie mai stresantă, tensionată. Dar facem totul pentru a păstra pacea", a spus el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?