Cutremure stiri: 506

Recean: Implicarea mai activă a societății civile în procesul decizional este o necesitate

18 iun. 2023,, 11:31   Politică
3957 1

Cooperarea dintre societatea civilă și autorități contribuie la funcționarea mai eficientă a instituțiilor statului, au remarcat participanții la conferința anuală „Cooperarea dintre Parlament și societatea civilă”. La eveniment au participat peste 100 de reprezentanți ai societății civile din țară.

În discursul de inaugurare a evenimentului, șeful Executivului a vorbit despre necesitatea unei implicări mai active a societății civile în procesul decizional, inclusiv în contextul procesului de adaptare a politicilor naționale la standardele Uniunii Europene. Prim-ministrul a solicitat organizațiilor neguvernamentale să monitorizeze mai atent activitatea Guvernului, pentru a aduce mai multă disciplină și transparență în acțiunile autorităților, notează Noi.md cu referire la radiomoldova.

„De cele mai dese ori, Guvernul nu reușește să consulte suficient societatea civilă, dar aveți promisiunea că Guvernul gradual își crește eficiența și vom avea grijă ca toate proiectele să fie consultate suficient. În relația noastră cu Uniunea Europeană avem nevoie foarte mult de ajutorul dumneavoastră, pe trei dimensiuni: să monitorizați activitatea Guvernului, crearea anumitor reglementări, comunicarea cu societatea asupra politicilor guvernării”, a declarat Dorin Recean.

Modificările legislative nu se fac doar pentru că sînt solicitate de Uniunea Europeană, ci au scopul de a îmbunătăți calitatea serviciilor și de a asigura funcționarea mai bună a instituțiilor, a menționat reprezentantul Platformei Naționale a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic, Ion Manole.

„Reformele nu sînt pentru Uniunea Europeană sau pentru că Uniunea Europeană le cere, este o teză greșită. Reformele sînt necesare pentru primenirea, curățarea și aerisirea instituțiilor statului ca să funcționeze mai bine”, a menționat Ion Manole.


Implicarea societății civile în elaborarea politicilor guvernamentale va face ca proiectele implementate să răspundă necesităților cetățenilor, a menționat Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks.

„Contribuția organizațiilor societății civile la procesul de elaborare a politicilor poate îmbunătăți calitatea acestora. Astfel, politicile publice și legile răspund mai bine nevoilor cetățenilor”, a declarat Janis Mazeiks.

La conferință au participat reprezentanți ai ONG-urilor din țară, deputați, diplomați, funcționari de la ministere, precum și oficiali internaționali.

Amintim că, acum un an Republica Moldova a devenit țară candidată la Uniunea Europeană. Recent, deputații au creat Platforma de dialog și participare civică în procesul decizional al Parlamentului.

2
0
0
1
19

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав