Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4070

Sandu, despre coruperea alegătorilor și ce riscă partidele care vor încălca legea: „Sînt și sancțiuni dure”

17 iun. 2022,, 12:50   Politică
3550 0

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a precizat că instituțiile statului au întreprins mai multe măsuri că să transparentizeze finanțarea partidelor politice. În cadrul emisiunii „Cutia Neagră”, de la TV8, Sandu a declarat că „cel mai important lucru este să ne clarificăm cu finanțarea partidelor politice și a campaniilor".

„Am vorbit foarte mulți ani despre asta, pentru că democrație e atunci cînd omul își exprimă sincer opțiunea politică și nu atunci cînd este adus cu 100 de lei, își vinde votul pentru 500 de lei sau oricare alte motivații de ordin financiar, pentru că atunci nu este democrație, este corupție”, a spus președinta.

„Noi am făcut mai mulți pași ca să transparentizăm finanțarea politicului și pe plan legislativ, și la Comisia Electorală Centrală (CEC) e nevoie să se lucreze și știu că se creează o nouă structură sau se consolidează structura care trebuie să urmărească și să poată să investigheze mai bine finanțarea partidelor și a campaniilor, și a surselor de unde vin. Dar e un proces complex aici”, a mai menționat Maia Sandu.

„Există o problemă de capacitate. Trebuie să fii în pas cu inovația hoților”

„A fost o perioadă în care nu s-a dorit. Acum, există această dorință, dar există o problemă de capacitate, pentru că ei sînt inovativi, cei care finanțează partidele, activitățile din asemenea bani murdari. În momentul în care văd că există pericolul să fie prinși, încearcă să vină cu altceva. Deci, trebuie să fii în pas cu inovația hoților.


Noi am văzut niște exemple în campaniile electorale, cînd s-a încercat să se demonstreze finanțarea ilegală, dar asta este în continuare, o sarcină dificilă. Instituțiile statului trebuie să lucreze mai bine și Procuratura, și celelalte instituții, să prevină finanțarea cu bani murdari a acestor activități”, a spus șefa statului.

Cît despre ce riscă partidele care vor încălca legea, președinta a subliniat: „sînt sancțiuni în lege. Bine, închiderea unui partid este o sancțiune dramatică și de obicei, nu se prea practică, dar se sancționează diferit. Se sancționează cu amenzi foarte mari. Uneori, în timpul campaniei electorale, candidații sînt scoși din cursă. Deci, sînt și sancțiuni dure. Întrebarea este iarăși, capacitatea instituțiilor noastre de a proba aceste încălcări și respectiv, curaj ca să impună aceste sancțiuni”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?