Arşiţa stiri: 229
Preşedintele stiri: 4161

Ședința Parlamentului Republicii Moldova din 16 iunie 2022 (LIVE TEXT)

16 iun. 2022,, 18:16   Politică
5107 0

18:01 // Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană privind activitățile operative desfășurate de Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă în Republica Moldova, votat de parlament.

18:59 // Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Legea nr.215/2011 cu privire la frontiera de stat a Republicii Moldova – art.7, 16; Legea nr.130/2012 privind regimul armelor și al munițiilor cu destinație civilă – art.29; ș.a.), votat.

17:54 // Proiectul de lege privind modificarea unor acte normative (Legea nr.22/2018 privind exercitarea unor activități necalificate cu caracter ocazional desfășurate de zilieri – art.4, 7, 8, 9; Codul fiscal – art.15; ș.a.), votat.

17:51 // Proiectul de lege pentru modificarea Codului penal al Republicii Moldova nr.985/2002 (art.1061, 3302), votat de parlament.

17:40 // Proiectul de hotărîre privind încetarea calității de membru al Comisiei Electorale Centrale a lui Alexandru Musteață, votat de deputați.


17:38 // Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.60/2012 privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități (art.36, 49), votat în 2 lecturi.

17:26 // Moțiunea simplă de cenzură împotriva conducerii Ministerului Agriculturii a fost respinsă de Parlament.

Vasile Bolea, în semn de protest pentru că nu a fost lăsat să termină luarea sa de cuvînt a rămas la trib una parlamentului.

17:24 // Gherciu: Vreau să menționez că sectorul agricol, noi am moștenit această situație. Îmi pare rău că se menționează că nu este viziune, ceea ce nu corespunde realității. Avem o viziune bine focusată care a fost realizată împreună cu agricultorii.

17:17 // Perciun: Chiar nu m-am pregătit să iau cuvîntul, dar avînd în vedere mizeriile care le spun colegii noștri. Pensia medie a crescut cu 40%, pensia pentru cei mai săraci a crescut cu 50%. Dar să nu uităm de unde o venit banii și cum v-au finanțat și ați tăcut mîlc. Tre să ai mult ambîț și obraz tare gros ca să ieși în fața parlamentului și să învinuiești guvernarea de toate relele.

În semn de protest la discursul lui Perciun deputații din opiziție au tropăit.

17:15 // Vasile Bolea: Principalii mincinoși sînte voi, cei care ați promis vremuri bune, dar avem ceea ce avem. A venit dezmățul, sărăcia totală care ați adus-o voi prin lipsă de coerență, prin lipsă de politici.

Grosu: Lăsați demagogia asta, haide-ți oleacă de bun simț. Faceți repetiții și vă încadrați în 5 min.

17:10 // Mudreac: E o situație cînd e o problemă națională și mondială. Spuneți că veniți cu soluții, noi nu am simțit.

17:00 // Grosu: Noi le spunem de fiecare dată că sînt fățarnici și mincinoși. Eu sînt gata să le reaminesc de fiecare dată de la tribuna centrală.

16:55 // Ivana Coxal: Moldova de sute de ani este o țară agrară. Moldova nu are ieșire la mare, dar oamenii ei sînt gata să prelucreze pămînturile. Ce fel de profesionist poți să fii ca să nu propui soluții și să nu oferi ajutor agricutorilor? Ne-ați lăsat domnule Gherciu de unii singuri în fața problemelor, ați înjosit agricultorii. Ați lăsat în voia sorții pensionerii care din toamnă vor plăti și mai mult pentru pîine.

16:47 // Sesiunea de întrebări a luat sfîrșit. Bolea prezintă avizul comisiei.

Moțiunea simplă a fost prezentată de 26 de deputați din BCS. Autorii moțiunii își manifestă dezacordul față de politicile promovate de conducerea Ministerului Agriculturii. Comisia propune spre respingere moțiunea simplă de cenzură.

Încep luările de cuvînt.

16:41 // Gherciu: Roada prognozată este în jur de 800 - 900 mii de tone. Dintre care consumul ar fi de în jur de 650 mii de tone. Sperăm că prețul nu se va majora.

16:13 // Lozovan: În frigiderele din RM sînt în jur de 50 mii tone de mere. Ce soluții au propus minsiterul pentru a facilita comercializarea și exportarea acestor mere.

Ghergiu: În stocuri ar fi în jur de 15-20 mii tone de mere. În mare parte această cantitate datorită eforturilor exportatorilor, au fost diversificate piețele de export. În UE au fost exportate 7 mii de tone, către țările arabe au fost exportate 6 mii de tone. Preponderent piața principală este Rusia, exportul fiind făcută prin căi alternative de export. Identificare piețelor noi nu poate să fie făcută peste noapte, necătînd la aceasta pot să spun că s-a făcut un lucru enorm. Acele cantități care au rămas astăzi vor fi valorificate pînă la începere sezonului nou de recoltare.

16:00 // Novac: Compensațiile la motorină aprobate recent au generat multă nemulțumire în rîndul agricultorilor. Aceștia vor beneficia de 60 de lei per hectar, pregătirea actelor iese mai scumpă decît compensația care trebuie să o primești. Asta între timp ce fermierii au efectuat deja lucrări agricole, iar asta pare o măsură de susținere de ochii lumii.

Gherciu: Noi am propus deja corectări la această propunere, pentru ca întreaga sumă de 200 milioane să poate să beneficieze de compensații la acciza la motorină. Deja această propunere este în lucru.

Novac: Și eu sper să nu fie doar inițiativă și rectificare. Avem o lege în vigoare foarte bună privind comerțul interior, privind susținerea producătorilor autohtoni (50% din produsele de pe rafturi să fie produs autohton). Pe de altă parte vedem creșterea galopantă la mai multe produse, eu aș vrea să aud opinia dumneavoastră vizavi de această lege.

Gherciu: Promovarea produselor autohtone trebuie făcută prin alt mod. Numai asigurînd o anumită calitate a produsului poți cîștiga aprecierea consumatorului. Vreua să vă asigur că acele produse calitative și la un preț avantajos sînt procurare și căutate de consumatori. Acei producători care produc produse calitative nu au probleme în comercializarea produselor. Deasemenea împreună cu ANSA vom organiza tîrguri autohtone unde producătorii vor putea să își comercializeze produsele evitînd intermediarii. Noi am avut mai multe întîlniri cu rețelele comerciale, deasemenea producătorii sînt încurajați să își promoveze produsul desinestătător pentru asta beneficiază de subvenții pentru certificarea și participarea la expoziții.

15:40 // Trubca: Ce am făcut noi în ultimele 18 luni ca să creștem capacitățile de stocare a grîului?

Gherciu: Este un subiect important, arzător. Noi dispunem de 3,2 milioane tone de capacități de stocare, ceea ce ne-am propus este să identificăm resurse pentru a crește capacitatea de depozitare. În fondul de subvenționare a fost majorat plafonul pentru investițiile în capacitățile de stocare de la 40 la 50%, aceste resurse sînt deja disponibile, pe de lată parte am înaintat propuneri pentru partenerii de dezvoltare care să ofere resurse în acest sens.

15:35 // Apostolova: Ce pași faceți ca să opriți creșterea prețurilor?

Gherciu: Sprijinul agricultorilor în mod indirect influențează oprirea creșterea prețurilor. Datorită crizei la cereale, care a început încă anul trecut, prețurile s-au majorat încă din luna august, deja în septembrie se bătea alarma referitor la exporturile de grîne din RM. Necătînd la rezultatele foarte bune care le-am obținut anul la roada de grîne, anume din aceste considerente a fost propusă în ianuarie sistarea temporară a exportului de grîne.

15:20 // Vasile Bolea: Un raport sec, citit fără emoții pentru că nu aveți cu ce să vă lăudați. În ce măsură aceste investiții în eoliene și producția de biogaz vor diminua imactul crize energetice asupra producătorilor autohtoni?

Gherciu: Politice au fost elaborate într-un dialog strîns cu producătorii agricoli și ele au venit de la producătorii din sector. Prețurile nu s-au majorat doar în RM, țara noastră nu este un stat izolat, în acest context a fost majorat fondul de subvenționare, ne-am dori ca majorarea dată să nu se oprească aici, dar să avem resurse suficiente ca ulterior să putem acoperi o parte din costrurile pentru producere. Împreună cu colegii am elaborat un șir de proiecte investiționale care au funcția să contribuie la diminuarea costului producției.

Bolea: Cîți producători agricoli au beneficiat de acea compensație de 30% din costul la motorină?

Gerciu: Pînă la moment încă nici unul, avem doar o cerere, dar după cum am spus am transmis anumite ajustări la guvern iar unele categorii de agricultori vor putea beneficia de 100% din acciza la motorină.

15:00 // Viorel Gherciu, ministrul agriculturii RM este în fața deputaților și citește ce decizii și măsuri au fost luate pentru diminuarea imactului crizei asupra agricultorilor.

14:56 // Aleșii poporului au revenit în sala de ședință și urmează să dezbată moțiunea simplă de cenzură asupra Ministerului Agriculturii.

13:45 // Proiectul de hotărâre cu privire la Raportul Avocatului Poporului privind respectarea drepturilor și libertăților omului în Republica Moldova în anul 2021, aprobată de aleșii poporului.

Audiere raportului a avut loc cu mai multe întrebări din partea deputaților.

10:15 // Cu votul a 58 de deputați ordinea de zi a parlamentului a fost aprobată.

10:12 // BCS cere audierea conducerii ANRE cu privire la rezultatele inopinate de la benzinării.

Propunerea nu a întrunit numărul necesar de voturi.

10:05 // Ședința parlamentului a început cu prezența în sală a 94 de deputați. Igor Grosu a adus un mesaj de felicitare pentru lucrătorii sistemului medical care astăzi își sărbătoresc ziua profesională. Urmează să fie aprobată ordinea de zi.

Ședința Parlamentului Republicii Moldova din 16 iunie 2022

1.178Proiectul de hotărâre cu privire la Raportul Avocatului Poporului privind respectarea drepturilor și libertăților omului în Republica Moldova în anul 2021

2.218Moțiune simplă asupra politicilor Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare

3.189Proiectul de lege pentru modificarea articolului 1 din Legea nr.7/2022 privind atragerea împrumutului de stat extern din partea Fondului Monetar Internațional prin intermediul mecanismului de finanțare extinsă (EFF)

4.190Proiectul de lege pentru modificarea articolului 1 din Legea nr.8/2022 privind atragerea împrumutului de stat extern din partea Fondului Monetar Internațional prin intermediul mecanismului extins de creditare (ECF)

5.221Proiectul de lege pentru ratificarea Amendamentului, prin schimb de scrisori, la Acordul de finanțare (a doua finanțare adițională) dintre Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare (credit nr.5858-MD) în vederea realizării Proiectulu

6.222Proiectul de lege pentru ratificarea Amendamentului, prin schimb de scrisori, la Acordul de finanțare (a treia finanțare adițională) dintre Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare (credit nr.6749-MD) în vederea realizării Proiectul

7.223Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de grant dintre Republica Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) în calitate de Agenție de implementare pentru Fondul Global de Mediu (GEF) – (a patra finanțare adițională)

8.224Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de finanțare dintre Republica Moldova și Asociația Internațională de Dezvoltare în vederea realizării Proiectului ”Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova”

9.225Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de grant dintre Republica Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru realizarea asistenței tehnice ”Activități preparatorii aferente unui proiect privind locuințele sociale”

10.167Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.1420/2002 cu privire la filantropie și sponsorizare (art.1, 1`1, 2, ș.a.)

11.191Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Legea nr.215/2011 cu privire la frontiera de stat a Republicii Moldova – art.7, 16; Legea nr.130/2012 privind regimul armelor și al munițiilor cu destinație civilă – art.29; ș.a.)

12.194Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană privind activitățile operative desfășurate de Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă în Republica Moldova

13.214Proiectul de hotărâre pentru aprobarea Raportului privind executarea bugetului de stat pe anul 2021

14.215Proiectul de hotărâre pentru aprobarea Raportului privind executarea bugetului asigurărilor sociale de stat în anul 2021

15.216Proiectul de hotărâre pentru aprobarea Raportului privind executarea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală în anul 2021

16.37Proiectul de lege privind modificarea unor acte normative (Legea nr.22/2018 privind exercitarea unor activități necalificate cu caracter ocazional desfășurate de zilieri – art.4, 7, 8, 9; Codul fiscal – art.15; ș.a.)

17.131Proiectul de lege pentru modificarea Legii privind Comisia Națională a Pieței Financiare nr.192/1998 (art.4, 5, 6, ș.a.)

18.177Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Legea nr.414/2006 cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule – art.8, 11, 12; Codul contravențional al Republicii Moldova nr.218/2008 – art.231;

19.26Proiectul de lege pentru modificarea Codului penal al Republicii Moldova nr.985/2002 (art.1061, 3302)

20.138Proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la fabricarea și circulația alcoolului etilic și a producției alcoolice nr.1100/2000 (art.1, 5)

21.155Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.60/2012 privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități (art.36, 49)

22.135Proiectul de lege pentru modificarea articolului 20 din Legea ocrotirii sănătății nr.411/1995

23.237Proiectul de hotărâre privind încetarea calității de membru al Comisiei Electorale Centrale

24.1327Raport pentru anul 2021 privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale

25.213Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Codul de procedură penală al Republicii Moldova – art.41, 52, 64, ș.a.; Legea nr.198/2007 cu privire la asistența juridică garantată de stat – art.19)

26.394Proiectul de lege pentru modificarea Codului penal al Republicii Moldova (art.126, 190)

27.ÎNTREBĂRI

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав