Arşiţa stiri: 214
Jocurile Olimpice stiri: 260
Transnistria stiri: 1417

Ședința Parlamentului Republicii Moldova din 30 septembrie 2021 (LIVE TEXT)

30 sep. 2021,, 11:00   Politică
3108 0

13:15 // Ordinea de zi a ședinței de astăzi a fost epuizată. Deputații se vor întruni mîine într-o nouă ședință.

13:10 // Dan Perciun, deputat PAS: "Ne-am interesat care este marja comercială a laboratoarelor care prestează servicii de testare Covid. Care este volumul de teste și prețurile de import. La etapa de astăzi, am înețeles că statul nu are o informație clară pe acest subiect, testele la Covid sînt raportate la pachet cu alte tipuri de teste, ceea ce nu permite asigurarea unei transparențe. Venim cu o modificare la Codul fiscal pentru a putea să ținem aceste prețuri la evidență, să începem reglementarea prețurilor la testele Covid și la vaccinuri. Un pas întîrziat din punctul meu de vedere, dar necesar".

Inițiativa propusă de PAS cu privire la modificarea Codului fiscal a fost aprobată cu 70 de voturi.

12:28 // A fost votat în cea de-a doua lectură Proiectul pentru modificarea Legii privind sistemul public de pensii, care prevede majorarea pensiei minime pînă la 2000 de lei.

Una dintre prevederi stabilește că la determinarea venitului mediu lunar asigurat pentru perioada necontributivă de îngrijire a unui copil cu dizabilitate severă sub vârsta de 18 ani sau a unei persoane cu dizabilitate severă de către unul din părinți, de către tutore sau curator să se ia în considerare salariul mediu lunar pe țară, la data determinării pensiei.


12:12 // Acordul de finanțare dintre Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare (AID) privind Proiectul „Răspuns de Urgență la COVID-19 – finanțare adițională” a fost ratificat cu 70 de voturi. Documentul a fost votat în prima lectură.

12:00 // Vladimir Voronin, deputat BCS: "Țara e în pericol, cetățenii sînt în pericol. Eu săptămîna aceasta de trei ori am fost la Cimitirul Sfîntul Lazăr. Acolo e conveier, oamenii au doar cîteva minute ca să-și ia rămas bun de la cei dragi. Dar noi aici lea-lea. Cînd e vorba despre sănătatea oamenilor nu trebuie de jucat cu banii, că sunt mulți, puțini. Aici trbuie responsabilitate. La urma urmei, oamenii să fie sănătoși și să facem tot ce e posibil să scoatem țara din impas".

11:55 // Marina Tauber, deputat Partidul Șor: De ce anume Moderna și Johnson and Johnson vor fi procurate din acest credit? Și ce înseamnă prețuri preferențiale?

Ala Nemerenco, ministrului Sănătății: Acesta vaccinuri sînt procurate pe Platforma COVAX, este instituția care negociază în numele nostru. Prețuri preferențiale înseamnă mult mai joase decît prețurile existente pe piață.

11:40 // Au loc dezbateri pe marginea Acordului de finanțare dintre Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare (AID) privind Proiectul „Răspuns de Urgență la COVID-19 – finanțare adițională”. În acest sens, Banca Mondială va oferi Republicii Moldova o finanțare adițională, în valoare de 24,8 milioane de euro, sub formă de credit, care are drept scop implementarea procesului de imunizare împotriva infecției COVID-19, la nivel național.

11:25 // Blocul comuniștilor și socialiștilor a cerut audierea reprezentanților Ministerului Sănătății pe marginea situației epidemiologice. Situația se agravează, vin semnale din teritoriu despre lipsa locurilor pentr pacienți în spitale. Vrem să auzim care sînt soluțiile Ministerului, a declarat deputatul Vladimir Odnostalco. Propunerea de organizare a audierilor nu a întrunit un număr necesar de voturi.

11:20 // Deputatul Oleg Reidman a propus audierea ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu cu privire la semnare contractului de livrare a gazelor. Propunerea nu a întrunit numărul necesar de voturi.

11: 15 // Grosu: Stimați colegi ați observat probabil o schimbare, începînd cu ziua de azi o să folosim aceste tablete. grație inițiativei din secretariat putem deja să le folosim. La moment puteți accesa ordinea de zi, puteți mări documentul, deplasa e foarte simplu e aceiași tehnologie care o folosiți pe telefoane. Asta ne va ajuta să scăpăm de hîrtie. Parlamentul cheltuie anula un milion de lei pentru a face copii deputaților. O să înțeleg că unii o să aibă nevoie de o perioadă de tranziție. Acum nu sînt încărcate toate documentele, o parte deja sînt încărcate, altele vor veni pe parcurs. Vă îndemn să folosim acest instrument pentru a păstra cît mai mulți copaci.

11:10 // Președintele parlamentului a anunțat că 81 de deputați s-au vaccinat împotriva COVID-19 (din 63 de deputați PAS 58 s-au vaccinat, un deputat a prezentat un alt document, BCS din 32 sînt vaccinați 20 iar din cadrul partidului Șor sînt doar 3 deputați vaccinați din 6).

”Am să fac lucrul ăsta de fiecare că dumneavoastră să devenim acele exemple pentru cetățenii noștri, în special cei care sînt vocali să facă primii pasul ăsta din respect pentru medici care trec prin vremuri grele. Domnule președinte aveți de lucru, 12 noi știm cine sînt dar sînt date cu caracter personal, așa că aveți cu cine lucra”, a declarat Grosu.

Ședința Parlamentului Republicii Moldova din 30 septembrie 2021

Ordinea de zi:

  1. Proiectul de hotărîre pentru modificarea Hotărîrii Parlamentului Republicii Moldova nr.86/2021 privind aprobarea componenței nominale a comisiilor permanente ale Parlamentului (anexa nr.1, anexa nr.3, ș.a.)
  2. Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Legea nr.192/1998 privind Comisia Națională a Pieței Financiare – art.15; Legea concurenței nr.183/2012 – art.44; ș.a.)
  3. Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.156/1998 privind sistemul public de pensii (art.8, 12, 16, ș.a.)
  4. Proiectul de lege pentru modificarea articolului 27 din Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar nr.270/2018
  5. Proiectul de lege pentru modificarea articolului 2 din Legea nr.121/2001 cu privire la protecția socială suplimentară a unor categorii de populație
  6. Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Legea nr.132/2016 cu privire la Autoritatea Națională de Integritate – art.7, 8, 11, ș.a.; Legea nr.133/2016 privind declararea averii și a intereselor personale – art.2, 4, 10, ș.a.; ș.a.)
  7. Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.789/1996 cu privire la Curtea Supremă de Justiție (art.7, 91)
  8. Proiectul de lege privind utilizarea Drepturilor Speciale de Tragere alocate de Fondul Monetar Internațional
  9. Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de finanțare dintre Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare privind Proiectul ”Răspuns de Urgență la COVID-19 – finanțare adițională”
  10. Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Legea nr.172/2014 privind aprobarea Nomenclaturii combinate a mărfurilor; Codul fiscal nr.1163/1997 – art.96)
  11. INTERPELĂRI

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав