Transnistria stiri: 1406
Preşedintele stiri: 4067

Serebrian, despre reintegrarea regiunii transnistrene: E un proces vizibil

16 iun. 2023,, 08:00   Politică
4177 1

Reintegrarea regiunii transnistrene în R. Moldova este tot mai aproape, întrucît din punct de vedere social și economic deja cetățenii din stînga Nistrului s-au apropiat mult de malul drept și de Uniunea Europeană în ultimele 16 luni. Declarația a fost făcută de vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, în cadrul emisiunii ”Dialog Deschis”.

Lupta pentru inimile cetățenilor Tiraspolul o pierde. Lumea stă la rînd pentru primirea cetățeniei R. Moldova, pentru înregistrarea întreprinderilor din stînga Nistrului aici, în R. Moldova. E un interes foarte mare din partea afacerilor de acolo pentru a conlucra cu autoritățile din dreapta Nistrului și de a lucra mai departe cu UE și piața europeană. 70% din exporturile sale sînt direcționate spre UE. Deci, businessul a devenit unul dintre aliații principali și din factorii esențiali ai procesului de reintegrare” a subliniat Serebrian.

El a mai indicat că locuitorii din stînga Nistrului trec rîul pentru a veni la studii sau pentru a primi îngrijiri medicale, notează Noi.md cu referire la deschide.

Mergeți la instituțiile medicale de la Varnița sau Cocieri și veți vedea că, probabil, jumătate sînt pacienți din stînga Nistrului. Ceea ce vorbește despre calitatea serviciilor medicale oferite și despre faptul că populația din stînga Nistrului nu mai are încredere în sistemul medical din regiunea separatistă” a notat vicepremierul.

Potrivit lui, de asemenea, multă lume din regiunea separatistă lucrează în partea dreaptă a Nistrului.


Acest număr continuă să crească pentru că salariile aici sînt de cîteva ori mai mari decît în stînga Nistrului. De exemplu Spitalul Raional Rezina, unde o treime din lucrători trec în fiecare dimineață podul de la Rîbnița. S-a produs, dacă vreți, o amalgamare în zona de securitate care nu era anterior. Este un proces de integrare vizibilă, pentru că 90% din oamenii din stînga Nistrului au pașaportul R. Moldova, majoritatea afacerilor de acolo au obținut o licență și activează în conformitate cu normele R. Moldova” a subliniat Serebrian.

Vicepremierul pentru Reintegrare subliniază că toți acești factori reprezintă o accelerare a acestei reintegrări invizibile, care se face în pofida voinței politice.

Vrea sau nu vrea Tiraspolul, nu mai poate împiedica oamenii să meargă în direcția potrivită, care e reintegrarea. Lumea începe să înțeleagă că regiunea transnistreană nu mai poate supraviețui ca o insulă în condițiile actuale. Lumea s-a schimbat dramatic după 24 februarie 2022. Integrarea europeană este un facilitator suplimentar al reintegrării” a conchis oficialul.

7
3
0
1
23

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?