X 
Cutremure stiri: 506

Ceainice, biscuiți și cartofi: Cum au încercat partidele "să ademenească" alegătorii - raport

3 noi. 2023,, 16:28   Politică
3188 1

Sfîrșitul campaniei electorale pentru alegerile din 5 noiembrie a fost marcat de o mutiplicare a cazurilor de abuz de resurse administrative și tentative de corupere a alegătorilor.

Concluzia aparține experților Promo-Lex și se conține în Raportul nr. 4 al Misiuniide Observare a Alegerilor Locale Generale din 5 noiembrie.

În perioada monitorizată, au fost observate cel puțin 5 cazuri de corupere a alegătorilor: Partidul Șansă – 2 cazuri, cîte un caz – PAS, PLDM, candidatul independent Zagorcea Iurie, transmite Noi.md.

Potrivit observatorilor, alegătorilor din diverse localități ale țării le-au fost donat produse alimentare, tehnică de uz casnic, le-au fost organizate excursii sau programe de divertisment. Vorbim de donații de perne, ceainice, cartofi, biscuți și alte produse alimentare.

"La 27 octombrie 2023, candidata PLDM la funcția de primar al or. Ungheni, Lidia Sanduleac, a făcut o donație pentru 3 familii din oraș: 6 perne, 3 saci de cartofi și alte produse alimentare. La 22 octombrie 2023, candidatul PAS la funcția de primar al s. Bulboci, Soroca, a organizat o excursie pentru elevii clasei a 9-a la lacul de acumulare Costești-Stînc și la rezervația "Suta de movile".


S-a constatat că Zagorcea Iurie, candidat la funcția de consilier local în Bleşteni, Edineț, ar fi donat centrului comunitar din localitate o mașină de spălat și o mașină de uscat rufe.

La 22 octombrie, candidatul Partidul Șansa la funcția de primar al s. Pîrîta, Dubăsari, a organizat un eveniment distractiv pentru locuitorii satului. În cadrul acestuia, copiii au avut posibilitatea să se distreze pe un tobogan, activitățile fiind moderate de doi animatori. Pentru maturi a fost organizată o tombolă, în cadrul căreia au fost oferite 6 ceainice, o plită electrică, 10 cutii de biscuiți. Participanții au mai avut parte de suc (cutii mici – cca 70), apă plată, înghețată și prăjituri.

La 18 octombrie 2023, într-un live pe rețelele de socializare66, primarul interimar al or. Taraclia, Chemengeji Marta, anunța că primăria a primit de la sponsori (nefiind precizată identitatea acestora) donația promisă la hramul orașului din luna mai - patru microbuze de model GAZEL", se arată în raportul Prom-Lex.

Raportul mai denotă că numărul cazurilor pe care Promo-LEX le califică drept utilizare abuzivă a resurselor administrative s-a dublat. Au fost constatate, în total, 77 de astfel de cazuri.

Observatorii au mai sesizat multiple cazuri de încălcare a legislației privind publicitatea electorală.

1
1
3
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente ael EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova es refera al problema privind caracterul suveran si independent al statului moldovenese?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав