Cutremure stiri: 503

Reprezentanții Chișinăului sesizează tentative ale Tiraspolului de modificare a formatul misiunii de pacificare

5 mai. 2022,, 22:40   Politică
3133 0

Comisia Unificată de Control a reușit să se reunească la Bender la 5 mai. La întîlnire au participat delegațiile din R. Moldova, Federația Rusă, regiunea transnistreană, reprezentanții Ucrainei și Misiunii OSCE în Moldova. Asta după ce la 14 aprilie delegația R. Moldova a fost blocată de așa zișii grăniceri din regiunea transnistreană. Reprezentanții delegației de la Chișinău au accentuat existența acțiunilor provocatoare.

La ședința din 5 mai au fost reluate subiectele ordinii de zi aprobate la 21 aprilie curent. Potrivit reprezentanților de pe partea dreaptă a Nistrului, la 14 aprilie, membrii delegației R.Moldova, fiind în drum spre ședința săptămînală a CUC, au fost blocați și reținuți abuziv la postul „grăniceresc” controlat de Tiraspol, transmite agora.md.

„În declarația delegației R. Moldova a fost evidențiată intenția reprezentanților regiunii transnistrene de a modifica formatul misiunii de pacificare pe rîul Nistru, prin restricționarea accesului în Zona de Securitate pentru membrii corpului diplomatic și obligarea absolut ilegală a acestora de a notifica Tiraspolul, cu cel puțin trei zile înainte, despre deplasările în regiune”, se arată într-un comunicat al delegației.

La fel se menționează că și reprezentanții delegați în CUC din partea Ucrainei au fost împiedicați să se prezinte la ședința din 28 aprilie, motiv din care ședința nu a avut loc.

„În mod similar, în perioada 24-26 aprilie 2022 au mai avut loc o serie de intimidări organizate de așa-zișii „grăniceri” împotriva reprezentanților Misiunii OSCE în Moldova, cărora li s-a interzis neîntemeiat deplasarea prin Zona de Securitate în vederea efectuării monitorizării situației”, mai notează reprezentanții Chișinăului.


Aceștia spun că acțiunile descrise reconfirmă sfidarea necamuflată de către Tiraspol a Acordului din 21 iulie 1992, a rolului care îi revine CUC în ceea ce privește controlul situației în Zona de Securitate.

Astfel, cu scopul de a exclude asemenea situații pe viitor, delegația Chișinăului a formulat propuneri la ședința din 5 mai, părțile luînd o pauză pentru consultări suplimentare. Dezbaterile asupra problemelor de actualitate vor continua peste o săptămînă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав