X 
Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4078

De ce trosnesc oasele. Ce se ascunde în spatele acestui simptom

8 apr. 04:00   Sănătate
3913 0

Cu siguranță mulți sînt cei care și-au pocnit degetele voluntar și și-au adus aminte de vorbele părinților. Cu toate acestea, puțini știu ce afecțiuni poate ascunde acest simptom și cum poate fi tratat.

Majoritatea dintre noi și-au auzit măcar o dată oasele trosnind sau scoțînd anumite zgomote mai puțin obișnuite. De cele mai multe ori acestea sînt inofensive, însă uneori pot prezenta simptome ale unor afecțiuni.

De obicei, sunetul oaselor care pocnesc se datorează tendoanelor care se suprapun pe os. În momentul în care o articulație își mișcă poziția, tendonul urmează același curs. Cu toate acestea, se poate întîmpla ca acesta să dea ”rateuri” de cîțiva milimetri, iar asta duce la apariția acelor sunete.

Aceste pocnituri pot apărea în clipa în care ne ridicăm din pat sau de pe scaun, mai ales la genunchi atunci cînd înaintăm în vîrstă. Acest lucru se datorează faptului că mușchii își pierd din elasticitate și forță, iar tendoanele devin mai țepene, potrivit csid.ro.

De ce trosnesc oasele, avem motive de îngrijorare?


Motivele prezentate mai sus nu sînt singurele care pot surveni la trosnirea oaselor. Aceste zgomote pot apărea și din pricina osteoartritei, afecțiune ce constă în degradarea treptată a cartilajului articular, care învelește osul și ajută la reducerea frecării.

Așadar, oasele se vor freca între ele, dacă cartilajul articular este distrus. Acest lucru duce de obicei la apariția zgomotelor, care uneori pot fi însoțite de durere sau o senzație mobilitate scăzută și înțepenire. Mai mult de 50% din populația lumii se confruntă cu osteoartrita după ce depășesc vîrsta de 65 de ani.

Ce se întîmplă cînd auzim oasele trosnind

Aceste sunete de scurtă durată a articulațiilor apar și atunci cînd se cumulează lichidul sinovial în spațiile dintre articulații. Acesta trebuie eliminat periodic pentru ca articulația să devină din nou flexibilă. Aceste probleme a articulațiilor apar atunci cînd lichidul menționat este mai puțin decît în mod normal.

În momentul în care îți întinzi mîna ori piciorul, se creează mici spații în interiorul lichidului sinovial. Acestea se transformă în bule care, ulterior, se sparg și duc la apariția acestui sunet produs de articulații. Pentru ca aceste bule să se formeze din nou, trebuie să aștepți măcar 20 de minute. Acesta este și motivul pentru care nu ne putem trosni degetele, mîna sau glezna la fiecare 5 minute.

Ce se întîmplă cînd îți pocnești voluntar degetele

Probabil mulți au auzit de la părinți că nu este bine să-ți pocnești degetele. Potrivit oamenilor de știință acest gest nu duce la artrită. Mai exact, un cercetător a făcut experimentul pe propria piele și și-a pocnit degetele mîinii vreme de 60 de ani. Astfel, bărbatul a ajuns la concluzia că niciuna dintre mîini nu prezenta semne al acestei afecțiuni.

Cu toate că această idee a persistat de-a lungul timpului, adevărul este cu totul și cu totul diferit. Mai exact, pocnitul degetelor nu are nici un efect negativ asupra articulațiilor, poate are doar satisfacția de a face acest lucru.

10
0
0
3
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?