X 
Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4077

Aflaţi care sînt originile „pietrei lui Ghimpu” (FOTO)

21 dec. 2018,, 17:00   Societate
9926 3

Așa-numita „Piatră a lui Ghimpu“, amplasată în fața clădirii Guvernului din centrul Chișinăului, este una dintre stelele care, anterior, se situau între Arcul Victoriei și Catedrală, dedicate principalelor etape glorioase din istoria RSS Moldovenești, de pe care au fost îndepărtate inscripţiile de cîndva.

Este o constatare a cunoscutei jurnaliste Elena Leviţkaia-Pahomova, notează Noi.md.

„M-a pus pe gînduri o recentă discuţie privind destinul monumentelor demontate, inclusiv cele opt stele dintre Arcul Victoriei și Catedrală. Soarta lor este o ilustrare grăitoare privind esenţa vremurilor noastre: noi nu creăm - noi furăm. Judecînd după discuțiile și fotografiile de pe forumul oldchisinau.com (http://oldchisinau.com/forum/viewtopic.php?f=16&t=557), cele opt stele erau dedicate principalelor repere din istoria RSSM. După proclamarea independenței, acestea, bineînţeles, au fost demontate. ȘI UITE-LE UNDE AU REAPĂRUT! ", s scris Elena Leviţkaia-Pahomova.

„Una a fost găsită lîngă Gara Feroviară. Aceasta este o stelă instalată în memoria victimelor represiunilor și deportărilor. Fie, cu anumite rezerve, se poate accepta. Da, unii au devenit victime ale acestui tăvălug numit represiuni alături de cei care scriau denunțuri împotriva vecinilor, care au participat la exterminarea cetăţenilor paşnici etc. Au suferit, iarăşi, din cauza denunţurilor.

Cît despre cea de-a două stelă, aceasta s-a transformat în „piatra lui Ghimpu”. Din orizontale stelele au deveni verticale, de pe ele au fost îndepărtate inscripţiile de cîndva. Dar au rămas găurile în care erau fixate plăcile cu inscripții. Nu i-a dus mintea măcar să distrugă pînă la temelie. Numai de şi-ar însuşi, numai de şi-ar apropria”, a declarat cunoscuta jurnalistă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?