Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4074

ANSP: au fost înregistrate trei cazuri de gripă sezonieră și o singură spitalizare

9 feb. 2022,, 19:15   Societate
1886 0

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) a publicat date noi despre situația epidemiologică a gripei, infecțiilor virale ale căilor respiratorii superioare (IACRS) și infecților respiratorii acute severe (SARI) în Republica Moldova, în urma supravegherii și monitorizării circulației virușilor gripali la nivel teritorial și național, transmite Noi.md cu referire la diez.md.

Conform datelor epidemiologice publicate de ANSP, în teritoriile administrative, în săptămîna a cincea a perioadei monitorizate (31 ianuarie 2022-6 februarie 2022), morbiditatea prin IACRS s-a aflat la nivelul de intensitate joasă, atestînd o descreștere cu 32,8 % în comparație cu săptămîna precedentă.

Agenția menționează, că pe parcursul acestei perioade, au fost înregistrate trei cazuri de gripă sezonieră, la Chișinău, Bălți și Ialoveni, unde a fost spitalizată o singură persoană. Distribuția cazurilor după grupele de vîrstă este următoarea: 0-4 ani – un caz, 5-14 ani – un caz și 30-64 de ani – un caz.

ANSP a investigat prezența virusurilor gripale, non-gripale și SARS-CoV-2 la persoanele cu semne compatibile cu gripa sezonieră și a persoanele cu infecții respiratorii virale acute, prin metoda molecular biologică. Din cele 45 de probe, 13 au confirmat prezența virusului SARS-CoV-2 și o singură probă a confirmat prezența virusurilor gripale AH3N2.

Simptomele gripei: febra, tusa, durerea în gât, rinoreea, nasul înfundat, senzația de slăbiciune, durerea de cap, frisoanele și durerile musculare.


ANSP recomandă în continuare să respectăm următoarele măsuri de protecție în sezonul gripal:

  • adresarea la medic la apariţia primelor simptome de boală compatibile cu gripa, IACRS şi SARI;
  • folosirea măştilor de protecţie;
  • respectarea distanței fizice;
  • igiena personală;
  • dezinfecția mâinilor;
  • acoperirea gurii şi a nasului cu şerveţele de unică folosinţă în timpul tusei şi a strănutului;
  • stocarea şerveţelelor şi a măştilor folosite în containere închise (biohazard în cazul personalului medical);
  • igiena locuinței;
  • evitarea aglomerațiilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?