Pentru a evita cazurile de intoxicație cu dioxid de carbon, acumulat în încăperile închise, specialiștii recomandă:
- Evitați intrarea în încăperile în care are loc procesul de fermentare a vinului, fără a asigura ventilarea prealabilă.
- Excludeți amplasarea recipientelor cu must pentru fermentat în spatii închise.
- Anunțați pe cineva că veți intra într-o astfel de încăpere.
- Verficați concentrația de oxigen din încăperea în care intrați, prin aprinderea unei lumînări. În cazul în care se va stinge, înseamnă cu nu există suficient oxigen.
Nu intrați fără echipament de protecție în încăperea în care există deja o victimă, pentru că este posibil să vă intoxicați și dumneavoastră.
Simptomele intoxicării: Expunere redusă: dureri de cap, amețeli. Expunere medie: dureri de cap persistente, amețeli, somnolență, vomă, puls rapid, reflexe și judecată încetinită. Expunere ridicată: convulsii, comă, deces.
Primul ajutor
- scoaterea imediată a persoanei din zona de risc, respectînd regulile de siguranță personală;
- aerisirea încăperii prin deschiderea ușilor și ferestrelor;
- apelarea Serviciului 112;
- aport de aer cît mai rapid posibil.
Adăuga comentariu