Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

Corneliu Popovici: „Luceafărul” nu trebuie să fie carne de tun în jocurile politice

22 iun. 16:20   Societate
3314 1

Corneliu Popovici, fost ministru al educației, a reacționat la scandalul de cenzură care a izbucnit recent la Teatrul „Luceafărul”, cerînd ca instituția să fie protejată de influențele politice, anunță Noi.md

Într-o declarație publică, Popovici a subliniat importanța menținerii autonomiei teatrului și a criticat utilizarea acestuia în jocurile politice.

„Jos mîinile de pe „Luceafărul”! Actorii și colectivul teatrului nu trebuie să devină carne de tun în jocurile politice din acest an, iar teatrul nu trebuie să fie transformat în spațiu de manifestare a unor regizori care vor să-și sporească vizibilitatea și popularitatea prin scandaluri ieftine. Dacă aveți ceva de clarificat, clarificați-vă relațiile în instanță și lăsați teatrul în pace,” a declarat Popovici.

El a subliniat rolul crucial al Teatrului „Luceafărul” în cultura națională a R. Moldova.

“Nu trebuie să permitem ca Teatrul „Luceafărul”, o instituție culturală de o importanță inestimabilă, să fie tîrît într-un joc murdar de interese meschine. „Luceafărul” nu este doar un teatru, este un simbol al artei și culturii noastre, un epicentru al mișcării teatrale și de renaștere națională, o moștenire pe care trebuie să o protejăm și să o respectăm.


Încercarea de a implica teatrul în controverse politice este o rușine. Lăsați teatrul să își continue misiunea artistică și să strălucească așa cum a făcut-o dintotdeauna, liber de influențele și conflictele exterioare,” a conchis Popovici.

Amintim că, în cadrul unui interviu publicat pe 19 iunie, regizorul-dramaturg din România David Schwartz s-a plîns pe „cenzură” și „autocenzură” în procesul de realizare a spectacolului său „Invizibil” pentru Teatrul „Luceafărul” de la Chișinău. Schwartz a spus că spectacolul său, care este despre fenomenul corupției din Republica Moldova, ar fi nemulțumit reprezentanții partidului de guvernămînt PAS. Acesta a declarat că în timpul realizării producției teatrale, printre altele, Slava Sambriș a primit un apel telefonic de la consiliera unui organism de conducere a țării – fără a da însă nume. Potrivit lui Schwartz, aceasta care s-ar fi arătat nemulțumită de textul spectacolului fiindcă ar face „campanie împotriva PAS în an electoral”. Într-un final, premiera spectacolului a fost contramandată.

Pe 21 iunie, într-o postare pe Facebook, directorul artistic al Teatrului „Luceafărul” a precizat că a fost contactat telefonic de consiliera prezidențială în domeniul culturii și relațiilor interetnice, Angela Brașoveanu. Slava Sambriș a declarat că Angela Brașoveanu sunat doar ca să-l întrebe „ce s-a întîmplat”, pentru că apăruseră reacții negative față de viziunile regizorului exprimate în scenariu din partea persoanelor implicate în proiect. Acesta a subliniat că nu a primit nicio „amenințare” sau „indicație” din partea consilierei prezidențiale.

De asemenea, Slava Sambriș a comunicat că premiera spectacolului a fost amînată pentru că o actriță implicată în proiect s-a îmbolnăvit și a plecat în concediu medical.

13
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?