X 
Cutremure stiri: 502

Din cauza crizei din Ucraina, scutul anti-grindină din Moldova ar putea întîmpina probleme

10 mai. 2022,, 07:29   Societate
3126 0

Datorită acțiunilor militare pe teritoriul Ucrainei, ar putea apărea un decalaj periculos în scutul anti-grindină al Moldovei. De anul trecut, în țară au rămas 2.800 de rachete.

Autoritățile speră că acestea vor fi suficiente pentru a proteja terenurile agricole pînă cînd se va găsi o modalitate de a completa stocurile de rachete anti-grindină, relatează publika.md

Pregătirea pentru noul sezon al punctului de rachete situat în apropierea orașului Călărași a început pe 1 aprilie. Unitatea are la dispoziție două lansatoare de fabricație sovietică. Ambele au fost instalate pe o platformă specială și reparate.

Potrivit personalului punctului, stocul de rachete în acest an este mai mic. Sezonul lucrărilor anti-grindină în Moldova a început acum două săptămîni. Primele lansări au fost făcute pe 23 și 25 aprilie, în centrul țării.

Obuzele lansate fac parte din stocurile rămase de anul trecut. Din cauza războiului din Ucraina, au apărut dificultăți în furnizarea de rachete anti-grindină, acestea erau achiziționate din Bulgaria și Federația Rusă.


"Desigur, evenimentele care au loc creează mari probleme pentru noi. Mijloacele anti-grindină au un caracter specializat, cu dublu scop. Acestea sînt mijloace strategice - în acest caz este prevăzută o procedură specială de achiziție și, în special, de transport", a menționat ministerul de profil.

Ministrul Agriculturii, Viorel Gherciu, speră că va fi găsită cît mai curînd o soluție la această problemă. "În prezent în depozite există aproximativ 2.800 de rachete. Sperăm că acest lucru va fi suficient pentru prima perioadă. Am solicitat oferte de aprovizionare și sperăm că ne vom încadra în timpul pe care îl avem la dispoziție", a spus el.

Serviciul anti-grindină are 132 de puncte de operare, protejează aproximativ 1 milion 670 mii hectare de teren agricol, adică aproape 70 la sută din teritoriul țării. Potențialul este mult mai mare.

18 puncte de rachete sînt amplasate în raioanele Căușeni, Ștefan Vodă, Hîncești și Șoldănești, principalul motiv fiind lipsa finanțării.

Pentru a angaja tot personalul necesar pentru aceste puncte, sînt necesare mijloace financiare pentru plata salariilor – este vorba despre aproape 7 milioane de lei pe an. Cu toate acestea, nu există încă progrese în această problemă. Miniștrii de profil din ultimii ani dădeau un singur răspuns la întrebarea cînd vor fi alocați banii.

"Noi vrem. Totul depinde de disponibilitatea resurselor financiare. De îndată ce vom găsi fondurile necesare, aceste puncte vor fi deschise. Șapte dintre ele sînt deja echipate. Rămâne să găsim bani și să angajăm personalul necesar pentru a lucra. Perioada exactă încă nu se cunoaște", a spus Viorel Gherciu.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, din cauza ploilor și grindinei de anul trecut, fermierii moldoveni au suferit pierderi de aproape jumătate de miliard de lei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

[No canvas support]
  • Votat 0
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав