Transnistria stiri: 1406
Preşedintele stiri: 4066

Expert: În ce condiții este posibilă extrădarea fugarilor cercetați penal în Moldova

17 feb. 2022,, 11:39   Societate
3541 0

Extrădarea cetățenilor R. Moldova, care au fugit în Marea Britanie sau în Israel este posibilă dacă procurorii vor aduce dovezi clare că motiveze solicitare de extrădare.

Despre aceasta a declarat directorul Centrului de Resurse Juridice (CRJ), Vladislav Gribincea, invitat la emisiunea „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova, transmite Știri.md.

„Extrădarea celor de la Londra este posibilă, dar pentru aceasta este nevoie de convins judecătorii britanici că dosarele în R. Moldova nu sînt motivate politic. Pentru că şi Platon, şi celelalte persoane vor spune că „nu, eu m-am certat cu actuala guvernare, şi actuala guvernare controlează procurorii, şi procurori au instrumentat acest dosar nu deoarece am comis o infracţiune, ci deoarece este motivat politic”.

Răspunsul meu la întrebare este de cît de calitativ vor lucra procurorii. Judecătorii britanici nu au niciun motiv să ţină infractorii la ei în Marea Britanie, dar ei vor să fie convinşi că odată trimişi în R. Moldova ei vor avea parte de o justiţie echitabilă”, susţine Vladislav Gribincea.

„Probabil ei (n. red. Gheorghe Cavcaliuc, Veaceslav Platon) fiind foarte şmecheri, vor utiliza şi alte metode. Vor utiliza probabil toate metodele care le sînt cunoscute şi care le sînt la îndemînă pentru a evita revenirea în R. Moldova.


Este important ca procuratura să îşi facă cît de bine posibil lucru pe aceste dosare şi să demnonstreze autorităţilor britanice că indiferent de declaraţile pe care le fac persoanele în cauză, aceste dosare nu sînt motivate politic şi este tot probatoriul necesar pentru a transmite dosarele în judecată. Actele care sînt transmise autorităţilor londoneze să fie pregătite calitativ”, susţine Olesea Stamate.

Moderator: Ce se poate face în cazul lui Ilan Şor? Sau ce se poate face în cazul recuperării miliardului?

„Pentru efortul de a aduce o persoană în ţară prin extrădare din Marea Britanie este foarte foarte complicat. Şi dacă efortul acesta este aşa de complicat, de ce tu îţi dedici atîta efort pentru o cauză mizeră, cum ar fi dosarul „verde de briliant” pentru care persoana poate fi condamnată la închisoare cu suspendare de exemplu.

Dacă e vorba de abuzuri, de falsuri, pentru aşa ceva se extrădează, cu uşurinţă se extrădează, pentru huliganism - pentru aşa ceva nu.

Acuzaţia trebuie să fie suficient de gravă, şi probele în susţinerea acestei acuzaţia trebuie să convingă un judecător într-o oarecare măsură de la distanţă că nu este vorba de abuz, e o credibilitate foarte mare că proba putea fi comisă”, a mai adăugat directorul CRJ.

În context, Vladislav Gribincea susţine că statul Israel nu are interesul material de a recupera miliardul furat aşa cum îl are Republica Moldova, iar Ilan Şor ar putea să-şi ispăşească pedeapsa şi în ţara sa natală, în cazul unei condamnări definitive.

„lan Şor este cetăţean al Israelul şi este condamnat în prima instanţă în R. Moldova. Dacă el este condamnat în a doua instanţă în R. Moldova, el poate cere executarea sentinţei în Israel.

Dar asta înseamnă că el trebuie să plece acolo la închisoare, dar înţeleg că în R. Moldova mai sînt cîteva dosare împotriva dumnealui şi iată pentru asemenea dosare eu nu exclud că Israelul ar putea să se uite cu atenţie la prevederile sale naţionale şi să spună: da noi nu putem să-l judecăm în Israel.

Pentru că e posibil şi o altă opţiune, să iei tu dosarul şi să-l trimiţi în Israel, şi în Israel deja procurorii să meargă în instanţa israeliană ca să-l condamne pe Ilan Şor, dar Israelul nu are interesul material pe care îl are R. Moldova, nu din Israel s-au furat bani”, precizează Gribincea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?