X 
Cutremure stiri: 502

Gaz și căldură mai ieftine. Două scenarii după 1 ianuarie 2025

2 oct. 22:06   Societate
2 ore in urma 300 0

Autoritățile ar trebui să revadă tarifele la gaze și căldură în contextul reducerii prețurilor la bursele europene.

Declarații în acest sens a făcut astăzi, ministrul Energiei. Victor Parlicov a mai precizat că la Chișinău, însă, nu este claritate cum se va descurca regiunea transnistreană după 1 ianuarie, când Ucraina va bloca tranzitul de gaz rusesc prin conductele sale. Autoritățile constituționale sunt gata să cumpere gaze și pentru stânga Nistrului de la bursele europene, dar cu o singură condiție - Tiraspolul să-l achite în avans, anunță Noi.md cu referire la tv8.md

„ANRE urmează să ia decizii, dar eu sunt sigur că aceste reduceri de preț la gaze pe bursele internaționale sigur că în sezonul de încălzire vor ajunge să reducă facturile oamenilor și prețurile la energia termică”.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, spune că Gazpromul nu a oferit deocamdată o claritate cu privire la gazul livrat regiunii transnistrene de la 1 ianuarie, în condițiile în care Ucraina a decis să oprească tranzitul pe teritoriul său începând de anul viitor.

Astfel, autoritățile iau în calcul două posibile scenarii.


„Scenariul de bază de la care pornim noi este că indiferent pe unde, că prin Ucraina sau prin Turcia, acele 5,7 milioane de metri cubi de gaz vor veni. Dacă ele nu vin sigur va trebui să intervenim. Nu există problema astăzi cu achiziționarea gazelor, volume de gaz există, ele sunt disponibile, pot fi procurate. Problema este dacă în regiunea transnistreană există capacitate de plată pentru aceste volume și aici totul va fi foarte pragmatic”.

Chișinăul anunță că în cazul unui astfel de scenariu, transnistrenii vor trebui să achite pentru gazul furnizat de malul drept.

„Noi nu putem să ne asumăm aceste costuri pe consumatorii de pe malul drept. Vor exista niște condiții prin care noi trebuie să ne asigurăm că dacă nu va fi gaz de la Gazprom, gazele pe care noi le livrăm, ele vor fi achitate. Unul din instrumente ar fi achitarea în avans”.

în prezent, Republica Moldova are în stocuri puțin peste 220 de milioane de metri cubi de gaz. Cantitatea ne-ar ajunge pentru aproximativ două luni de iarnă, doar pentru malul drept al Nistrului.

Din 2022, toată cantitatea de gaz livrată zilnic de Gazprom ajunge exclusiv în regiunea transnistreană. Aceasta este folosită pentru consum intern și pentru producerea energiei electrice la centrala de la Cuciurgan, pe care o vinde inclusiv consumatorilor de malul drept al Nistrului.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав