X 
Cutremure stiri: 509

MAI: Crește numărul denunțurilor cu privire la fraudarea alegătorilor

17 oct. 07:05   Societate
2 ore in urma 682 0

Numărul denunțurilor în care alegătorii denunță tentative corupere crește de la o zi la alta. Ministrul de Interne declară că poliția acumulează probe inclusiv pentru Comisia Electorală Centrală, ce ar urma să sancționeze candidații pentru care se cumpără voturi.

În pofida provocărilor, autoritățile declară că sînt pregătite atît pentru buna desfășurare a prezidențialelor, cît și a referendumului constituțional, notează Noi.md cu referire la tv8.

„Toate căile de denunț sînt folosite, avem denunțuri direct la Inspectoratele și secțiile de Poliție. Avem denunțuri la serviciul de urgență 112. Cel mai frecvent sînt persoanele vulnerabile și este regretabil că cineva profită de aceste vulnerabilități, de insuficiența mijloacelor financiare și încearcă să îi atragă în diferite scheme și activități corupționale”,a spus ministrul de Interne, Adrian Efros.

La aproape două săptămîni după ce conducerea poliției a anunțat că Rusia, prin intermediul lui Ilan Șor, a cumpărat deja 130 de mii de voturi în Republica Moldova, ministrul recunoaște că deocamdată nu a prezentat probe și autorității electorale. În aceste condiții, sancționare candidaților pentru care s-ar fi asigurat voturi pe bani, se amînă.

„Procuratura împreună cu IGP examinează multidimensional fiecare caz în parte. Acumulăm suficiente probe, astfel încît dacă vor fi acele demersuri înaintate către CEC să fie foarte bine argumentate, să fie cu probatoriu destul de solid ca Comisia Electorală Centrală să poată lua o decizie corectă, justă. Așa cum scrie legislația, altfel vom avea diferite probleme de procedură în instanță”, a declarat Efros.


Cît privește votarea la cele 231 de secții de peste hotare, autoritățile cred că cea mai vulnerabilă este situația la cele două secții ce vor fi deschise în Rusia.

„Din păcate avem semnale, inclusiv în spațiul public că Federația Rusă ar încerca să organizeze transportarea alegătorilor, lucru care este ilegal conform Codului Electoral al Republicii Moldova și în cazul în care acest lucru se va confirma va trebui să luăm măsuri. Facem apel pe această cale, acei care planifică asemenea activități ilegale să nu o facă pentru că vor urma repercusiuni de ordin legal”, a menționat ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi.

Situația este urmărită atent și în zona de securitate, acolo unde au fost deschise 30 de secții de votare.

„Singurul lucru care se poate întîmpla e aducerea alegătorilor în mod organizat, dar asta se poate întîmpla oriunde, inclusiv pe malul drept și aici cred că vor fi de veghe observatorii locali sau internaționali și al doilea lucru este ca o parte din acești alegători să fie blocați să nu li se permită”, a declarat vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian.

Pentru alegerile din 20 octombrie CEC a acreditat aproximativ 1500 de observatori, între care 400 străini.

0
0
0
0
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав