Transnistria stiri: 1406
Preşedintele stiri: 4066

Moldova comemorează fapta eroică a ofițerilor batalionului disciplinar în luptele din capul de pod de pe Nistru

19 aug. 2023,, 22:00   Societate
4054 0

În Moldova este vie și păstrată memoria despre fapta eroică a ofițerilor batalionului disciplinar în luptele din apropierea satului Șerpeni de la capul de pod de pe Nistru.

Despre aceasta a scris pe pagina sa de socializare unul dintre liderii mișcării de căutare din Moldova, conducătorul echipei de căutare "August" Alexei Petrovici, scrie Noi.md

El a amintit că la 18 august 1944, batalionul disciplinar special 13 al Frontului 3 ucrainean a mers în ultima sa bătălie în apropierea satului Șerpeni. În această zi, tradițional, în Moldova sînt comemorați soldații și ofițerii Armatei Roșii, care au luptat pentru eliberarea Moldovei de fascism.

Alexei Petrovici a remarcat că pe aproape toate capetele de pod de pe Nistru, în primele rînduri ale atacanților se aflau soldați din batalioanele disciplinare. Mențiunile despre aceștia nu au fost incluse în memoriile postbelice despre război, iar subiectul unităților disciplinare ale Armatei Roșii a rămas puțin studiat pînă la începutul anilor 1990. Ulterior, s-au adunat o mulțime de aberații despre participarea unităților disciplinare în Marele Război pentru Apărarea Patriei, a fost realizat un serial de televiziune și s-au scris tone de maculatură, amestecînd într-o grămadă fapte reale și povești încîlcite.

"Cu trei ani în urmă, în primele luni ale pandemiei, fiind în carantină, am transpus în format audio amintirile unui veteran al celui de-al 13-lea BSD Iosif Zarubinski. Documentele de arhivă disponibile astăzi despre acțiunile batalionului disciplinar în zona Șerpenilor oferă astăzi posibilitatea de a privi cu alți ochi fapta ostașilor din unitățile disciplinare în luptele de pe capul de pod de pe Nistru", a scris unul dintre liderii mișcării de căutare din Moldova, conducătorul echipei de căutare "August" și a postat cartea audio corespunzătoare despre fapta eroică ofițerilor sancționați, care și-au răscumpărat vina cu sînge pe capul de pod Șerpen din Moldova, în vara anului 1944.


17
1
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?