Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

Octavian Iachimovschi, despre furtul miliardului: "Am găsit proprietăți, mai ales, în statele Uniunii Europene"

22 iun. 06:30   Societate
16084 1

"Noi, împreună cu Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) muncim mult la aspectul recuperării banilor, încercăm să identificăm bunuri nu doar în R. Moldova, dar și peste hotare". Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii "Realitatea te privește" de Octavian Iachimovschi, șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție (PA), referitor la mersul recuperării banilor din dosarul numit generic "furtul miliardului".

Octavian Iachimovschi a menționat că a început să lucreze la instrumentarea dosarului сu "furtul miliardului" în luna august 2019, iar nemijlocit la cauza penală în privința fugarului Ilan Șor - în primăvara anului 2020.

"Noi, împreună cu Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) muncim mult la aspectul recuperării banilor, încercăm să identificăm bunuri nu doar în R. Moldova, dar și peste hotare. Am ajuns în circa 30 de state și am făcut comisii rogatorii nu doar în privința lui Ilan Șor, dar, în general, în această cauză penală am făcut peste 110 de comisii rogatorii, adică solicitări în diferite state. Ne referim aici și la Vladimir Plahotniuc, și la persoanele, care acum au statut de inculpat în instanța de judecată {...}".

Totodată, șeful adjunct al PA a precizat că nu în toate statele au fost găsite proprietăți, care să aibă legătură cu dosarul respectiv.

"Avem unele indicii că au ajuns careva bani. Dar cu predilecție am găsit proprietăți în statele Uniunii Europene. Am găsit proprietăți și-n Federația Rusă, dar, din păcate, comisiile noastre rogatorii nu sînt executate. Avem o colaborare foarte bună cu colegii din Letonia, România, Franța, unde ne-am deplasat chiar pentru a asista la percheziții. Am avut o comisie rogatorie în Spania, care a fost executată într-un timp-record, era vorba despre un sechestru de circa 40 de milioane de euro {...}".


Octavian Iachimovschi a mai mențioant și despre faptul că nu ține de competența PA de a decide asupra confiscării anumitor bunuri.

"În prezent, sechestrul se ridică la circa 7,4-7,5 miliarde de lei. Procurorii sînt obligați să asigure înghețarea tuturor acestor fonduri prin sechestrele aplicate de către judecătorul de instrucție și să suțină acuzarea în instanța de judecată. Confiscarea acestor bunuri poate avea loc după pronunțarea unei sentințe de condamnare. Dar noi trebuie să ne asigurăm că găsim maximul de bunuri pentru a putea garanta executarea unei sentințe de condamnare {...}".

Referindu-se la ce presupun, mai exact, proprietățile identificate, procurorul a spus că sînt case, apartamente, vile, diferite construcții nefinalizate etc. Totodată, Octavian Iachimovschi, a precizat că PA lucrează foarte mult și că are în gestiune dosare destul de complicate.

"PA are acum multe dosare în procedură. Cred că avem peste 200 de cauze penale aflate pe masa procurorilor. Sînt dosare destul de complicate. Nu mai avem dosare simple în procedură. Așteptăm să ni se ofere posibilitatea de a angaja mai mulți oameni, de a putea impulsiona lucrul. Cînd am spus dosare complicate, mă refer la numărul de persoane investigate, numărul de acțiuni ce trebuie făcute, comisii rogatorii etc.".

10
21
0
3
10

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?