X 
Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4081

Oficial: Peste șase milioane de evenimente cibernetice au țintit infrastructura guvernamentală

4 iul. 10:23   Societate
2538 0

În doar jumătate de an, instituția responsabilă de securitatea cibernetică a R. Moldova a înregistrat peste 6,5 milioane de evenimente cibernetice asupra infrastructurii guvernamentale.

Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) informează că, în total, din decembrie 2023 și pînă în mai 2024, sistemele sale de alerte și monitorizare au înregistrat 6.570.000 de evenimente cibernetice asupra infrastructurii guvernamentale.

Drept urmare, STICS a raportat și a analizat circa 200 de incidente cibernetice. Ținte frecvente de atac au fost instituții subordonate Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului de Externe și Ministerului Finanțelor. Au fost și cazuri cînd au fost compromise conturi de poștă electronică guvernamentală, notează Noi.md cu referire la europalibera.org.

Hackerii folosesc diferite metode, precum atacurile complexe de spam și phishing. Acestea urmăresc compromiterea parolelor, datelor biometrice, certificatelor digitale de acces la servicii.

Deseori, hackerii folosesc și atacurile de indisponibilizare a serviciilor (DDoS sau DoS). Așa s-a întîmplat în aprilie 2024, cînd Agenția Servicii Publice s-a confruntat, timp de cîteva ore, cu probleme tehnice la serviciul guvernamental de plăți electronice MPay. ASP a fost nevoită să sisteze temporar prestarea serviciilor publice pe întreg teritoriul țării.


Pe 5 iunie, STISC a lansat o platformă unde angajații din instituțiile de stat pot raporta evenimentele cibernetice pe care le observă.

Datele statistice de pe această platformă arată că 15% de atacuri cibernetice au avut scopul de a fura date sau informații sensibile. Alte 15% - de a obține acces neautorizat sau de a indisponibiliza un serviciu. În 27% din cazuri hackerii au încercat să infiltreze un software rău-intenționat sau coduri malițioase.

STISC a maii precizat că din decembrie 2023 pînă în mai 2024 nu a fost notificat de sustrageri de documente sau informații din instituțiile de stat.

În Molodva, în primăvara acestui an, cu sprijinul partenerilor externi, au fost instituite Agenția de Securitate Cibernetică și Institutul Național de Inovații în Securitatea Cibernetică „Cybercor”.

0
3
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?