X 
Cutremure stiri: 502

Opinie: Chișinăul trebuie să accepte mîna întinsă de Moscova

29 iul. 2018,, 14:30   Societate
4357 9

Faptul că acum de direcția moldovenească va răspunde nu o singură persoană ca înainte, ci două, Dmitri Kozak și Dmitri Patruşev este mai preferabil pentru Chișinău decît "cumulul" anterior a lui Dmitri Rogozin.

Astfel consideră expertul în politica economică de la IDIS „Viitorul” Veaceslav Ioniţă.

"Consider că ei sînt profesioniști, oameni care vor promova dur, dar prudent interesele Federației Ruse în regiune. Cred că pentru Republica Moldova vine o perioadă dificilă, dar în același timp și ușor de înțeles, a relațiilor cu Federația Rusă, dacă, bineînțeles, vom accepta mînă întinsă. Pentru noi, acești doi oficiali ruși, desigur, nu vor fi deosebit de confortabili, dar acest lucru este mult mai bun decît haosul de pe timpul lui Rogozin", a declarat el pentru Noi.md.

Potrivit lui Veaceslav Ioniţă, Chișinăul oficial trebuie să primească mîna întinsă de Moscova.

„Republica Moldova trebuie să decidă clar pentru sine, ce anume așteaptă de la relațiile sale cu Federația Rusă, ținînd cont de mulţimea de probleme de bază: gazele, imigranții noștri în Rusia, exportul, Transnistria, investițiile și poziția Republicii Moldova pe arena internațională. Adică sînt șase întrebări-cheie, la care, mai devreme sau mai tîrziu, va trebui să oferim un răspuns clar, în primul rînd nouă înșine - spune expertul. În ceea ce priveşte problema livrării gazelor, vrem sau nu vrem noi oricum depindem în această privinţă de Rusia. Putem vorbi la infinit despre reorientarea exporturilor spre alte piețe, despre diversificarea piețelor de desfacere, dar e foarte important să nu uităm că la anumite poziții de mărfuri exporturile noastre în Rusia constituie cca 90%. Adică un strat întreg al economiei este legat ca şi mai înainte de Rusia.


În plus, multă lume uită că cele mai mari investiții străine în Moldova continuă să rămînă cele rusești. În condițiile în care RM ocupă cea mai proastă poziție din regiune în privința fluxului de investiții străine directe, iar investițiile străine pe cap de locuitor în ţara noastră sînt de două ori mai mici decît în Belarus și Ucraina şi undeva de zece ori mai mici decît în România, astfel nu e cazul să pierdem investitorii reali și pe cei potențiali, de oriunde ar proveni ei. Chestiunea atragerii investițiilor este destul de serioasă pentru noi, de aceea ar fi bine să ne întrebăm, dacă avem nevoie de investiții din Rusia? Iar din FR, vă reamintesc, au venit nu numai investiții mari, dar și piață de desfacere, ceea ce este foarte important”, spune Veaceslav Ioniţă.

Potrivit părerii sale numirea acestor oficiali curatori ai ”direcției moldoveneşti” este un plus incontestabil. Nu trebuie să alergi prin coridoarele moscovite, să cauți persoane responsabile, oficialii responsabili au și fost delegaţi să negocieze cu Chișinăul.

„Eu nu zic că îmi place Kozak, dar el este, în mod cert, mult mai bun decît Rogozin, el va avea un comportament dur, dar clar, ceea ce este cel mai important. Dacă va fi reluat dialogul dintre Chișinău și Moscova, ne așteaptă o perioadă complicată, dar necesară. Sper că va fi perioada în care se va ajunge la o înțelegere reciprocă”, menționează Veaceslav Ioniță.

Vă reamintim că Dmitri Patruşev a fost numit copreședinte al Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru colaborare comercial-economică, iar Dmitri Kozak - reprezentant special al Rusiei pentru relațiile comercial-economice cu Republica Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав