Cutremure stiri: 502

Președintele Curții Supreme de Justiție, Ion Druță, a depus cerere de demisie

1 oct. 2019,, 17:57   Societate
3465 0

Cererea a fost depusă astăzi și urmează a fi examinată de Consiliul Superior al Magistraturii.

Într-o declarație semnată de Ion Druță se menționează că decizia de a demisiona a fost luată în legătură cu revocarea mandatelor membrilor Consiliului Superior al Magistraturii la Adunarea Generală a Judecătorilor, scrie bizlaw.md.

„În legătură cu revocarea judecătorilor, membri ai CSM, la Adunarea Generală a Judecătorilor, din 27.09.2019, componența care a a propus candidatura mea la funcția de președinte al CSJ Parlamentului Republicii Moldova și pentru a evita tot felul de speculații și/sau suspiciuni în adresa întregului sistem judecătoresc, îmi voi da demisia luni sau marți, data de 30.09.2019 – 01.10. 2019, la prima oră”, se spune în declarație.

Săptămîna trecută Ion Druță a rămas fără imunitate în urma deciziei membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Procuratura Anticorupție (PA) a pornit urmărirea penală în privința lui.

Judecătorul Ion Druță a ajuns președinte al Curții Supreme de Justiție în mai 2018 după ce a fost votat de majoritatea parlamentară. Averea magistratului a generat atunci suspiciuni din partea unor deputați, la fel ca și unele sentințe pe care le-a emis. De asemenea, a fost criticat pentru modul în care a fost desemnat de CSM printr-un un concurs fără contracandidați.


Anterior, Ion Druță a fost sancționat de Colegiul disciplinar de cîteva ori. De fiecare dată, însă, era salvat de Consiliul Superior al Magistraturii. În 2015, judecătorul a ajuns în vizorul Procuraturii după ce ar fi pronunțat o decizie contrară legii. Atunci procurorul general a solicitat tragerea la răspundere penală a magistratului. CSM a respins însă demersul. În dosarul în care Druță, împreună cu alți judecători, au emis o decizie prin care au obligat statul să achite companiei care a demolat Stadionul Republican 14 milioane de lei, Colegiul Disciplinar l-a sancționat cu mustrare aspră, însă și în acest caz Druță a fost salvat de CSM.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав