X 
Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4073

Situația în terapie intensivă, la Spitalul Republican, rămîne dificilă

14 ian. 2021,, 11:35   Societate
5080 1

Șeful Secției de Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Clinic Republican, profesorul universitar Victor Cojocaru, spune că chiar dacă se atestă o scădere a numărului de infectări cu Covid-19 la nivel de țară, în secțiile de terapie intensivă situația rămîne dificilă.

Numărul pacienților în stare critică este mare, iar medicii sînt nevoiți să lucreze peste puteri pentru a gestiona eficient cazurile. Deficitul de cadre medicale specializate a dus la necesitatea antrenării în acest proces și a medicilor din alte domenii de specializare cum ar fi medici oculiști, endocrinologi, neurologi, spune Victor Cojocaru.

„Numărul cazurilor s-a redus, dar la noi în terapie intensivă continuă să fie situația dificilă și grea, deoarece în terapie intensivă nu sînt plasați pacienți cu forme ușoare sau medii. Sînt pacienți cu complicații grave, pacienți în stare critică. Ei ajung în așa situație peste 2,3 săptămîni de la îmbolnăvire, mai ales cei care nu cred în boală sau cei care se ocupă cu autotratament de lungă durată acasă, nu atrag atenția la unele simptome care pot fi prevăzute și curmate la timp.

Cine se ocupă de terapia bolnavilor de Covid? Ar fi excelent dacă s-ar ocupa medicii infecționiști, dar o bună parte din medicii implicați în terapia Covid-ului sînt medici oculiști, neurologi, endocrinologi, artrologi. Ei într-un timp foarte scurt au fost nevoiți să se reprofileze, nu e atît de ușor”, a relatat Victor Cojocaru în cadrul unui interviu Radio Sputnik.

La ora actuală, în cadrul Spitalului republican, peste 100 de medici și asistenți medicali lucrează în secția terapie intensivă, unde se tratează pacienții cu Covid.


Victor Cojocaru a vorbit și despre letalitatea cazurilor Covid în terapie intensivă, rată care în R.Moldova este mai joasă ca în alte țări.

„Letalitatea în cazul terapiei intensive de la noi este între 21-27 la sută. De exemplu în Sibiu această rată ajune și la 60 la sută. În cazul nostru cred că e meritul conducerii spitalului, universității. În terapie intensivă lucrează peste 30 de rezidenți. Ei activează în conformitate cu protocoalele pe care le emitem noi. Cînd sînt rezidenți cu experiență puțină, e important controlul și dirijarea lor. Deci avem o conlucrare bună cu tinerii specialiști”, a relatat Victor Cojocaru.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?