X 
Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4075

Trei asociații de magistrați din România o învinuiesc pe Maia Sandu că ar vrea să-și subordoneze justiția

30 iun. 2021,, 15:00   Societate
3348 1

Asociația Magistraților din România (AMR), Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) și Asociația Procurorilor din România (APR) – trei organizații românești care susțin controversata Secție Specială și critică rapoartele MCV ale Comisiei Europene – o atacă pe Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, scrie g4media.ro

Reacția celor trei asociații a fost provocată de revocarea de către Maia Sandu a unui decret semnat de fostul președinte Igor Dodon în ultimele zile de mandat, prin care acesta îl numea pe judecătorul Vladislav Clima președinte al Curții de Apel Chișinău.

Maia Sandu a semnat decretul de revocare a lui Vladislav Clima pe 28 mai, cu mai bine de o lună în urmă, iar reacția celor trei asociații de magistrați a venit abia pe 30 iunie.

Cine sînt cele 4 asociații. Asociația Magistraților din România (AMR) este condusă de judecătoarea Andreea Ciucă de la Curtea de Apel Tîrgu Mureș, una dintre ”victimele” PNA.

În 2003, fosta preşedintă a Tribunalului Mureş, Andreea Ciucă, a fost acuzată de luare de mită de procurorii PNA-lui înfiinţat de Adrian Năstase. Judecătoarea a fost prinsă în flagrant cu banii primiţi de la un politician local, dar a susţinut că a fost vorba de un împrumut.


Ciucă a fost chiar arestată de procurori (la vremea respectivă, aceştia puteau să emită mandate de arestare), însă a fost eliberată de Instanţa supremă. Judecătoarea Andreea Ciucă a fost achitată definitiv în 2010 de un complet de 9 judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) este condusă de judecătoarea Florica Roman de la Curtea de Apel Oradea.

În 2014, judecătoarea Florica Roman de la Curtea de Apel Oradea a fost trimisă în judecată de DNA Oradea, alături de alţi 3 judecători, pentru că ar fi încercat să ajute un inculpat condamnat pentru tentativă de viol.

Judecătoarea Roman a fost acuzată de trafic de influenţă şi favorizarea infractorului. Potrivit DNA, judecătoarea ar fi primit bani, păstrăvi și whisky și ar fi pretins un ceas vechi cu cuc ca să intervină pe lîngă colegii ei, astfel încît inculpatul să nu execute pedeapsa de 2 ani şi 8 luni de închisoare.

În 2015 însă, dosarul judecătoarelor a fost restitut la DNA, iar ancheta a fost preluată de procuroarea Florentina Mirică de la Bucureşti, care a clasat acuzaţiile în 2017.

Ulterior, judecătoarea Roman a formulat plîngere la Secţia Specială împotriva procurorilor DNA Oradea care ar fi „terorizat-o”. E vorba de mai mulți procurori de la DNA Oradea, printre care Ciprian Man și Cristian Ardelean.

Aceștia au calitate de suspecți pentru presupuse abuzuri, după ce în presa favorabilă inculpaților au apărut înregistrări în care procurorii vorbeau să le facă dosare penale unor judecători ca să intre frica în ei. Judecătorii dispuseseră mai multe soluții care nu erau pe placul procurorilor, cum ar fi achitări controversate.

Asociația Procurorilor din România (APR) este condusă de procuroarea Elena Iordache, zisă Lenţi. Ea a instrumentat inițial dosarul procurorilor DNA Ploiești, Lucian Onea și Mircea Negulescu, zis Portocală, înainte să fie înfiinţată Secţia Specială.

Procuroarea Elena Iordache este şi cea care, în 2016, a început urmărirea penală pentru spălare de bani împotriva fostului preşedinte al României, Traian Băsescu. Procuroarea a dat clasare 6 luni mai tîrziu, după ce l-a chemat pe fostul preşedinte de cîteva ori la audieri în calitate de suspect. Ea a fost colegă de facultate, la Iaşi, cu fostul ministru al Justiţiei, Tudorel Toader.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?