Cutremure stiri: 504

Ce joc făceau? Nouă misterioase gravuri mayașe antice descoperite în Mexic

14 sep. 04:00   Ştiinţă şi IT
1751 0

Folosite pentru jocuri. În Mexic au fost descoperite gravuri antice de origine mayașă.

În timpul săpăturilor de-a lungul unei porțiuni de cale ferată din Mexic, arheologii de la Institutul Național de Antropologie și Istorie (INAH) au descoperit nouă gravuri antice ale jocului de patolli.
Aceste piese, a căror vechime este estimată la peste 1 000 de ani, au fost găsite lîngă Chetumal, în apropiere de Spujil, statul Campeche.


Patolli este un joc antic jucat atît de oamenii de rînd, cît și de nobili în diferite culturi din Mesoamerica. Numele jocului provine din cuvîntul nahuatl, care înseamnă „fasole”, care era folosită ca zar. Jocul avea o semnificație atît recreativă, cît și rituală, asociată cu ritualuri religioase și evenimente calendaristice.


Gravurile au fost găsite pe o suprafață tencuită de 11,3 metri lungime și 2,8 metri lățime, dar erau în stare proastă. Intervențiile de urgență pentru conservarea lor au inclus injecții cu apă de var pentru stabilizarea tencuielii, retușuri și tratamente perimetrale. Importante lucrări de restaurare au început la 23 august și toate artefactele au fost documentate grafic și fotografic.


Descoperirea include patolli de diferite forme: două rotunde, patru pătrate și cîteva cu linii estompate, a raportat INAH. Aceste diferențe pot indica diferite faze de construcție și funcții ale clădirilor în care au fost găsite. Dovezile preliminare sugerează că patolli au fost create în perioada clasică tîrzie (600-900 d.Hr.).

0
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав