Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

Cea mai bogată comoară de artefacte ale dinastiei Ming a fost scoasă din adîncul mării

21 iun. 04:00   Ştiinţă şi IT
4837 0

Săpăturile efectuate în Marea Chinei de Sud au scos la iveală o comoară de artefacte provenite de la epavele din timpul dinastiei Ming, potrivit guvernului chinez.

Cercetătorii au descoperit sute de artefacte, inclusiv obiecte de porțelan, monede de cupru și obiecte ceramice ornamentate. Scafandrii au recuperat peste 900 de artefacte de la o adîncime de aproximativ 1.500 de metri sub suprafața mării. Navele, care datează din timpul dinastiei Ming (1368-1644), au fost găsite în octombrie 2022, la mai puțin de 1,5 kilometri (1,5 mile) de coasta Sanya, un oraș de pe insula Hainan.

Locurile epavelor se află la o distanță de aproximativ 14 mile (22 de kilometri) unul de celălalt. Cercetătorii au început procesul complex de cartografiere și excavare cu ajutorul vehiculului de mare adîncime Shenhai Yongshi (Deep Sea Warrior) în 2023.

"Epavele sînt relativ bine conservate, iar un număr mare de relicve au fost descoperite", a declarat Yang Yalin, directorul departamentului de arheologie al Administrației Naționale a Patrimoniului Cultural din China (NCHA).
Numeroase obiecte din porțelan și ceramică și monede de cupru au fost găsite la locul primei epave. Încărcătura vasului provenea din Jingdezhen, cunoscută ca fiind capitala porțelanului din China. Pe cea de-a doua navă au fost găsite 38 de artefacte, inclusiv cherestea, porțelan, ceramică, turbane spiralate și coarne de cerb. Aceste descoperiri evidențiază importanța comerțului și a schimburilor culturale pe vechiul Drum Maritim al Mătăsii, a declarat Guan Qiang, director adjunct al NCHA.
Cauzele naufragiilor rămîn necunoscute.

3
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?