X 
Jocurile Olimpice stiri: 120
Transnistria stiri: 1410

Ultima schimbare a cîmpului magnetic al Pămîntului a durat mult mai mult decît au crezut oamenii de știință

27 iul. 2020,, 04:31   Ştiinţă şi IT
3105 1

Geologii de la Universitatea Wisconsin-Madison au investigat fluxurile de lavă antică și au ajuns la concluzia că ultima schimbare de poli a Pămîntului s-a produs în urmă cu 770 de mii de ani și a durat 22 de mii de ani – de cîteva ori mai mult decît au estimat oamenii de știință amploarea acestui eveniment.

Acest lucru este scris de Phys.org.


Cîmpul magnetic este considerat a fi un suport de încredere pentru orientarea în spațiu – de la inventarea busolei a fost folosit pentru navigație. Cu toate acestea, cîmpul magnetic derivă – treptat creşte şi scade. De exemplu, polul nord magnetic se apropie în prezent de Siberia, ceea ce a obligat recent Sistemul Global de Poziționare (GPS) să-și actualizeze software-ul pentru a se adapta acestei schimbări.
Se crede că la fiecare cîteva sute de ani cîmpul magnetic al Pămîntului se deplasează brusc și își schimbă polaritatea – de exemplu, nordul magnetic trece la Polul Sud geografic și apoi se întoarce. Această schimbare a avut loc de nenumărate ori în întreaga istorie a Pămîntului, dar oamenii de știință încă nu înțeleg pe deplin de ce se întîmplă acest lucru.
Cercetătorii au analizat fluxurile de lavă antice din Chile, Tahiti, Hawaii, Caraibe și Insulele Canare, și apoi au combinat citirile magnetice și datarea radioizotopă a eșantioanelor pentru a recrea procesul de schimbare a polilor Pămîntului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?