Cutremure stiri: 501

Chişinăul riscă să rămînă fără o platformă autorizată pentru depozitarea deşeurilor de construcţie

4 ian. 2022,, 13:15   Capitala
1865 0

Oraşul Chişinău riscă să rămînă, pînă la primăvară, fără o platformă autorizată pentru depozitarea deşeurilor de construcţie. Sigura groapă de acest gen, amenajată ilegal de autorităţile locale în apropierea localităţii Ghidighici, este plină ochi, iar municipalitatea nu a primit deocamdată autorizaţia necesară pentru o nouă locaţie. Şoferii spun că aici este singurul loc din Chişinău unde pot aduce gunoiul fără a fi amendaţi.

"În fiecare zi aducem ceva. Venim plini ochi. sînt zile cînd venim şi de două ori. Eu nu ştiu ce vom face. O să mergem, să căutăm. Alte soluţii nu avem. Ar fi bine să să facă un serviciu de reciclare", a menţionat Maxim Iusipov, şofer, transmite Noi.md cu referire la publika.md.

În prezent, platforma e plină în proporţie de 98 la sută, iar din luna martie ar urma să fie închisă. Municipalitatea a reuşit totuşi să identifice o nouă groapă, care însă nu poate fi deocamdată utilizată. Pentru a putea depozita acolo gunoiul din construcţie, autorităţile municipale trebuie să obţină autorizaţie.

"Noi ne punem în plan că într-o lună, o lună şi jumătate, două, să avem acest studiu de fezabilitate, care va fi bază pentru a obţine avizele de mediu. Foarte important să fie în conlucrare cu organele centrale", a declarat Vasile Efros, șef de secţie Direcţia Locativ-Comunală.

Primăria Chişinău riscă, între timp, să fie sancţionată pentru exploatarea ilegală a gropii de gunoi de la Ghidighici. În 2019, inspectorii de mediu au emis o prescripţie prin care au cerut primăriei Chişinău sistarea activităţii gropii de gunoi. Autorităţile municipale au atacat însă demersul în instanţă, iar judecătorii au respins contestaţia.

"Este evident faptul că o dată cu depozitarea oricărui tip de deşeuri într-o locaţie neautorizată, este prejudiciat mediul. Valoarea acestui prejudiciu urmează a fi calculată şi ulterior să fie înaintată spre achitare benevolă", a precizat ion Bulmaga, şeful Inspectoratului pentru Protecţia Mediului.


Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în primele nouă luni ale anului trecut în Republica Moldova au fost eliberate 3279 de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale şi nerezidenţiale, iar aproape jumătate dintre acestea sînt în municipiul Chişinău.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав