De asemenea, în cazul participanților la studiu care au avut o dietă bogatǎ ȋn fasole riscul de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare a scăzut de la 10,7% la 9,6 %, scrie reuters.com
Specialiștii au împǎrțit 121 de persoane cu diabet zaharat în două grupuri. Voluntarii din primul grup au consumat leguminoase zilnic iar voluntarii din cel de-al doilea grup au consumat produse din cereale integrale pentru a stimula aportul lor de fibre, ȋn fiecare zi.
După trei luni, cercetǎtorii au descoperit cǎ nivelul de hemoglobinǎ A1C a scǎzut de la 7,4 % la 6,9 % ȋn cazul grupului care a consumat leguminoase. Dr. David Jenkins, de la St. Michael's Hospital din Toronto și autorul studiului, reamintește faptul cǎ legumele precum fasolea, năutul și lintea sînt recomandate pentru diabetici tocmai datoritǎ indicelui glicemic mic, informeazǎ aceeași sursa.
Avînd în vedere cǎ un consum zilnic a dus și la scǎderea tensiunii arteriale, conform calculelor realizate de cercetǎtori, persoanele diabetice care consumǎ zilnic leguminoase își pot diminua cu aproximativ 10 ani riscul de atac de cord sau de accident vascular cerebral, comparativ cu oamenii care mǎnîncǎ zilnic cereale integrale. Specialistul a mai explicat și faptul cǎ leguminoasele sînt surse bune de fibre și sînt asociate cu scăderea colesterolului.
Adăuga comentariu