Un studiu condus de italianul Pier Paolo Pandolfi, directorul Cancer Center şi Cancer Research Institute la Beth Israel Deaconess Medical Center din Boston, arată că un compus natural (indol-3-carbinol) prezent în "crucifere" (familia legumei broccoli, care cuprinde şi conopida) împiedică o genă care favorizează tumorile. Descoperirea este prezentată în revista "Science".
"Am descoperit un nou actor important care ţine rîndul unui mecanism critic pentru dezvoltarea cancerului, o enzimă numită WWP-1, care poate fi împiedicat de un compus natural prezent în broccoli şi în alte legume", a precizat Pandolfi.
"Acest mecanism este, prin urmare, ca un Călcîi al lui Ahile, care poate deveni ţinta unor noi opţiuni terapeutice", a declarat Pandolfi.
În studii pe animale predispuse să se îmbolnăvească de diferite tumori, experţii au descoperit că o moleculă cunoscută că suprimează dezvoltarea tumorilor (PTEN, zis supresor tumoral) şi este dezactivată de WWP-1, şi lovind WWP-1 cu indol-3-carbinol funcţiunea PTEN este reactualizată şi dezvoltarea tumorilor este împiedicată. Evident, este vorba despre o cercetare preliminară, dar indol-3-carbinol sugerează bazele pentru dezvoltarea unor noi terapii anticancer.
Adăuga comentariu