X 
Cutremure stiri: 501

Studiu: Pacienții care se tratează de Covid o perioadă lungă riscă sechele ale organelor

16 noi. 2020,, 14:57   Externe
3609 0

Un studiu recent arată că persoanele tinere și anterior sănătoase, cu simptome de Covid-19, prezintă semne de deteriorare la nivelul mai multor organe la patru luni după infecția inițială, informează The Guardian.

Persoanele cu „Covid de durată”, despre care se crede că în Marea Britanie afectează mai mult de 60.000 de persoane, se confruntă cu simptome bizare, dintre care cele mai frecvent raportate sînt oboseala, ceața cerebrală, pierderea respirației și durerea, transmite newsin.md.

Duminică sistemul sanitar britanic a anunțat că va lansa o rețea de peste 40 de clinici de specialitate Covid, unde se vor evalua simptomele fizice și psihologice ale pacienților.

Studiul Coverscan își propune să evalueze impactul pe termen lung al Covid-19 asupra sănătății organelor a aproximativ 500 de persoane „cu risc scăzut” – pacienți relativ tineri, cu vîrsta medie de 44 de ani, și fără probleme majore de sănătate – care prezintă simptome Covid, printr-o combinație de scanări RMN, teste de sînge, măsurători fizice și chestionare online.

Datele preliminare de la primii 200 de pacienți supuși evaluării arată că aproape 70% au unul sau mai multe organe afectate, inima, plămînii, ficatul sau pancreasul, după patru luni de la boala inițială. Iar „la 25% dintre oameni sînt afectate două sau mai multe organe”, a declarat Amitava Banerjee, cardiolog și profesor asociat de știința datelor clinice la University College din Londra.


Datele preliminare ale unui alt studiu, efectuat pe 58 de pacienți spitalizați cu Covid-19, au arătat, în mod similar, că 60% dintre pacienți aveau anomalii la rinichi, 29%, la plămîni, 26%, la inimă și 10%, la ficat, la o perioadă de două pînă la trei luni de la infecția inițială, precum și modificări ale țesuturilor la nivelul anumitor părți ale creierului.

Noile descoperiri ar putea contribui la găsirea unor terapii pentru persoanele cu Covid de durată, dar ar putea avea implicații și în privința gestionării acestora, sugerînd necesitatea unei colaborări mai strînse între specialiști. „Trimiterea persoanelor afectate la cardiolog, apoi la gastroenterolog și apoi la neurolog ar fi un mod ineficient de a face față situației, pe măsură ce pandemia continuă”, a spus Banerjee.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав