Ele sînt o sursă extrem de bogată de vitamine B, C, A, PP, dar și de fibre, pectine, acizi organici, fier, iod, potasiu, fosfor, calciu, mangan și antioxidanți.
Căpșunile stimulează eliminarea sărurilor și a excesului de lichid din organism, anihilează urmările negative ale acțiunilor radicalilor liberi, îmbunătățesc funcționarea creierului și au chiar proprietăți profilactice împotriva cancerului. Iar gustul nemaipomenit al căpșunilor înlătură orice urme de stres și depresie!
Cum se aleg căpșunile
1. Mirosul
Mirosul este primul lucru la care trebuie să atrageți atenția cînd procurați căpșuni. Dacă sînt crescute în mod natural, ele au o aromă extrem de plăcută! În schimb o aromă ștearsă sau chiar absentă indică faptul că fructele au fost crescute într-un mediu nesănătos.
2. Culoarea
Culoarea naturală a căpșunilor este un roșu strident, iar suprafața trebuie să fie ușor lucioasă. Fructele de un roșu închis, aproape de bordo, nu sînt demne de încredere: sînt șanse mari că ele au fost colorate suplimentar. Iar căpșunile verzi în nici un caz nu se vor coace acasă, evitați să le cumpărați.
3. Forma și dimensiunile
În privința formei nu sînt criterii prea stricte, căci există o mulțime de soiuri de căpșuni. Totuși nu căutați căpșuni de dimensiuni impunătoare: sînt șanse mari că fructele au fost injectate cu apă înainte de a fi vîndute.
4. Codița
Căpșunile fără codiță se alterează foarte repede. Frunzulițele de pe codiță trebuie să fie proaspete, de o culoare verde matură. Un truc pe care îl știu doar specialiștii: aglomerația frunzulițelor indică un gust acrișor al căpșunii, în timp ce distanța dintre frunzulițe este indiciul unui fruct foarte dulce.
5. Porii
Atrageți atenția la pori: cu cît mai mare e distanța dintre ei și cu cît sînt mai adînci, cu atît căpșuna e mai dulce!
Folosiți aceste recomandări atunci cînd mergeți să cumpărați cășune. Sezonul este în toi, de aceea nu ezitați să savurați aceste fructe delicioase și extrem de benefice.
Adăuga comentariu