Măslinele în saramură sînt mai puțin calorice decît cele în ulei. În medie, 100g de măsline negre au în jur de 150 de calorii. Din punct de vedere nutrițional, măslinele au numeroși antioxidanți și sînt bogate în vitamine din complexul B, în special B1, B5 și B6, vitaminele A, E, C și K, precum și în minerale precum calciu, magneziu, sodiu, zinc. Acestea conțin grăsimi sănătoase care protejează sistemul cardiovascular și scad riscul dezvoltării aterosclerozei, transmite tabu.ro.
Cîte tipuri de măsline există?
Măslinele verzi au această culoare pentru că sînt culese cînd fructul este crud. Acestea au un gust intens, ușor astringent și sînt amare, gustul amărui fiind dat de o substanță numită oleuropeină. Pentru a putea fi consumate, măslinele verzi sînt tratate timp de 8-72 ore într-o soluție alcalină de hidroxid de sodiu care neutralizează oleuropeina. Oleuropeina nu este nocivă, din contră, prezintă proprietăți antioxidante, anti-inflamatorii, antimicrobiene și anticanceroase, însă este neplăcută la gust.
Măslinele negre conțin de cîteva ori mai mulți compuși fenolici (hidroxityrosol), considerîndu-se că au efect antioxidant mai puternic decît cele verzi. Prin efect antioxidant înțelegem capacitatea acestora de a combate efectele radicalilor liberi în organism.
În funcție de țară de proveniență, găsim pe piață mai multe tipuri de măsline, cu gust și arome diferite. Iată care sînt cele mai cunoscute soiuri de măsline:
Adăuga comentariu