X 
Cutremure stiri: 501

Cea mai periculoasă centrală nucleară din SUA va fi repornită pentru a alimenta ambițiile Microsoft

23 sep. 02:00   Externe
4 ore in urma 906 0

Compania fondată de Bill Gates, Microsoft, investește puternic în dezvoltarea inteligenței artificiale alături de partenerii de la OpenAI, iar tehnologia va avea nevoie de multă energie în anii următori.

Tehnologia de vîrf a dus la o creștere bruscă a cererii de energie electrică în SUA pentru centrele de date necesare pentru extinderea tehnologiilor precum inteligența artificială și cloud computing. Energia nucleară, care este aproape lipsită de emisii de dioxid de carbon și considerată, în general, mai fiabilă decît sursele de energie precum energia solară și eoliană, a devenit o opțiune populară pentru companiile de tehnologie care au nevoie de energie neîntreruptă și care și-au asumat angajamente climatice. Așa că gigantul american vrea să folosească energia nucleară.

Microsoft a semnat un acord cu compania Constellation Energy în vederea furnizării de energie nucleară pentru următoarele două decenii, iar asta va presupune repunerea în funcțiune a unei părți din centrala nucleară Three Mile Island, din Pennsylvania pînă în 2028, relatează Reuters.

Microsoft are propriile ținte de mediu de atins, încercînd să devin o companie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon, dar acest obiectiv nu prea se potrivește cu ambițiile în domeniul inteligenței artificiale, care va avea nevoie de multă energie.

Un purtător de cuvînt al companiei Constellation Energy a declarat că intenționează să investească 1,6 miliarde de dolari pentru redeschiderea unuia dintre cele două reactoare ale centralei din Pennsylvania.


Modelele AI care alimentează chatbot-uri precum ChatGPT necesită cantități uriașe de energie pentru a se antrena și a rula, supraalimentînd un val de cheltuieli pentru centrele de date din SUA.

Aceasta, la rîndul său, a stîrnit îngrijorări cu privire la impactul AI asupra mediului, experții avertizînd că dezvoltarea sistemelor AI necesită cantități mari de apă și emit tone de dioxid de carbon.

Cea mai mare catastrofă nucleară din istoria SUA

Centrala nucleară din Pennsylvania este cunoscută pentru accidentul nuclear din 1979 cînd a avut loc un mic „Cernobîl” cu șapte ani înaintea dezastrului de la centrala ucraineană. Unul dintre reactoare a fost închis în 1979 după ce o defecțiune a sistemului a cauzat topirea parțială. Al doilea reactor a rămas în funcțiune după accident, dar a fost oprit complet în 2019.

Acesta este reactorul care va fi renovat și repornit pentru Microsoft. Evenimentele din 1979 au însemnat cel mai mare accident nuclear de pe teritoriul SUA, deși nu a fost la fel de mare precum topirea reactorului de la Cernobîl sau cum s-a întîmplat la Fukushima după ce centrala a fost afectată de cutremurul și tsunami-ul care a urmat în martie 2011.

Dar a dus la evacuarea a 140.000 de persoane și expunerea la radiații periculoase a circa două milioane de americani. Din fericire, accidentul de la Three Mile Island nu a fost la fel de violent ca în cazul Cernobîl sau Fukushima, iar în timpul incidentului nu s-a înregistrat niciun deces.

Constellation intenționează să cheltuiască aproximativ 1,6 miliarde de dolari pentru revigorarea centralei, pe care se așteaptă să o pună în funcțiune pînă în 2028.

Relansarea centralei Three Mile Island, a cărei unitate separată a suferit o fuziune parțială în 1979, într-unul dintre cele mai mari accidente industriale din istoria țării, necesită încă aprobări federale, de stat și locale.

Tranzacția ar contribui la relansarea Unității 1 a instalației vechi de cinci decenii din Pennsylvania, care a fost retrasă în 2019 din motive economice. Unitatea 2, unde a avut loc topirea, nu va fi repornită.

În cadrul acordului Constellation-Microsoft, Microsoft va achiziționa energie de la centrala repornită pentru o perioadă de 20 de ani. Unitatea Three Mile Island va furniza 835 megawați de energie gigantului tehnologic. Se preconizează că repornirea va fi o provocare, dar, pe măsură ce cererea de energie crește, sursa de electricitate practic fără emisii de dioxid de carbon beneficiază de un sprijin reînnoit din partea companiilor de tehnologie.

0
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав