Cutremure stiri: 508

Gălăgia poate duce la creșterea riscurilor apariției bolilor de inimă

8 noi. 2018,, 00:31   Externe
2414 0

Gălăgia în care te afli uneori posibil să aibă legătură directă cu creșterea riscului de atac de cord și accident vascular cerebral prin alimentarea activităţii unei regiuni cerebrale, care răspunde la stres.

Răspunsul duce la inflamarea vaselor de sînge, potrivit unor rezultate preliminare, care vor fi prezentate în Chicago la Scientific Sessions 2018, conferință, organizată de American Heart Association.

Descoperirile arată că persoanele, care se află în locuri cu multp gălăgie, aceluia de pe aeroporturi şi autostrăzi, dar şi „gălăgia de oraş” are un mare risc pentru sănătate, pe lîngă alţi factori de risc cunoscuţi, care cresc riscul accidentelor cardiovasculare, scrie Medical Xpress.

„Un număr tot mai mare de surse dovedesc existenţa legăturii nemijlocite a gălăgiei cu bolile cardiovasculare, constatările fiziologice însă care stau la baza acestui proces în organism rămîn neclare”, a spus Azar Radfar, autorul studiului de la Massachusetts General Hospital din Boston. „Credem că descoperirile noastre dovedesc semne importante în ceea ce priveşte biologia din spatele fenomenului”, a adăugat acesta.

Cercetătorii au analizat legătura dintre expunerea la gălăgie şi accidentele cardiovasculare grave la 499 de persoane cu vîrsta medie de 56 de ani, cărora li s-au făcut în același timp, tomografii ale creierului şi ale vaselor de sînge.


Toţi participanții nu aveau boli cardiovasculare mari sau cancer. Folosind imaginile obţinute, savanţii au analizat activitatea amigdalei, regiunea din creier responsabilă pentru răspunsurile emoţionale şi stres. Pentru a evidenția riscul cardiovascular, cercetătorii au examinat viitorul medical al participanţilor, după 5 ani de la testele începute. Din cei 499, 40 au avut un accident cardiovascular în această perioadă.

Pentru a afla cum sînt expunşi la gălăgie, cercetătorii au folosit adresele participanţilor şi au obţinut documentele privind estimările de poluare fonică de la autorităţi.

Persoanele cu cele mai ridicate niveluri de expunere aveau o activitate mai crescută a amigdalei şi o inflamaţie mai mare a arterelor. Aceştia aveau un risc de trei ori mai mare de atac de cord sau accident cerebral în comparașie cu acei care erau expuşi la gălăgie mai mică.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав