Cutremure stiri: 505

Alegeri SUA 2020. Primele rezultate parțiale: Biden - 205 de voturi electorale din 270 necesare, Trump - 132

4 noi. 2020,, 07:08   Externe
4695 0

Alegerile prezidențiale din SUA se apropie de final, secțiile de votare s-au închis după cel mai tensionat scrutin din istoria recentă a americanilor. Ca să ajungă la Casa Albă, Donald Trump pentru un nou mandat de președinte, sau Joe Biden pentru un prim mandat de președinte, trebuie să obțină 270 de voturi electorale, votul popular nefiind luat în calcul.

Specialiștii estimează o prezență totală la vot de peste 160 de milioane de alegători, dintre care 100 de milioane la vot anticipat și prin corespondență.

UPDATE: Joe Biden a cîștigat și statele de pe coasta Vest, tradițional democrate, și a obținut, pînă în acest moment, 192 de voturi electorale din cele minimum 270 necesare. Donald Trump are 114, și conduce și la votul popular, cu 50%, față de numai 47% cît întrunește, deocamdată, Joe Biden.

Votul din Virginia merge tot la Biden, și fostul vicepreședinte al SUA adună 205 voturi electorale

Donald Trump a cîștigat alegerile în Ohio și a urcat la 132 de voturi electorale.

UPDATE: Presa americană scrie că deși rezultatele parțiale ale votului direct pot să îl favorizeze pe Donald Trump, trebuie așteptată și numărarea voturilor prin corespondență.

Simpatizanții democraților au preferat această metodă de vot, motiv pentru care s-a și înregistrat o prezență record la alegeri, în timp ce susținătorii lui Donald trump au fost încurajați să se prezințe la urne în persoană.

Statele americane numără aceste voturi exprimate diferit în multe feluri diferite, motiv pentru care în state cheie precum Florida sau Texas, unde conduce Donald Trump, rezultatele ar putea fi schimbate de voturile prin corespondență.

Hispanicii au votat împotriva lui Biden

UPDATE: Una dintre surprizele acestei runde de alegeri este numărul mai mare de hispanici decît în 2016 care au votat cu Donald Trump. Potrivit unui exit poll realizat de CNN, în cîteva dintre statele cheie, actualul președinte a obținut mai mult de 2 din 5 voturi în rîndul comunității latino, mult mai mult decît în 2016.

Joe Biden a pierdut susținerea hispanicilor în Georgia și Ohio, două dintre statele cele mai importante ca număr de electori, fiind votat doar de 25% dintre aceștia, față de 40% cîți au votat pentru Hillary Clinton în 2016.

În schimb, Biden a mobilizat la vot mai mulți alegători sub 30 de ani.

UPDATE: Rezultatele parțiale, după numărarea voturilor directe, îi dau lui Joe Biden 98 de voturi electorale din cele 270 necesare pentru a cîștiga cursa pentru Casa Albă, în timp ce Trump are 95.

Donald Trump conduce la numărătoarea din Florida, unul dintre statele cheie, care oferă 29 de voturi electorale.

La votul popular, conduce Donald Trump cu 50,4%, în timp ce candidatul democraților are doar 48,3%.

Voturile numărate sînt cele din statele din sudul și estul SUA, unde s-au închis secțiile de votare.

În statele cheie pentru victoria finală, Florida, Pennsylvania, Ohio, Texas, Georgia, nu s-a încheiat numărarea voturilor.

UPDATE: Donald Trump, aflat la Casa Albă în ciuda contestatarilor care au spus că este ilegal ca în noaptea alegerilor staff-ul unui candidat să folosească logistica administrației prezidențiale, a postat pe Twitter un mesaj de bucurie:

„Stăm foarte bine în toată țara! Vă mulțumesc!”

UPDATE: Secțiile de votare din Carolina de Nord vor rămîne deschise peste programul stabilit, din cauza numărului mare de americani care așteaptă la coadă să voteze.

Primele rezultate din Indiana și Kentucky

CNN a prezentat primele rezultate parțiale din statele Indiana și Kentucky, unde au început să se închidă secțiile de votare.

În Kentucky Donald Trump ar fi obținut 50%% dintre voturi, Biden 48%. Indiana are 11 voturi electorale.

În Indiana, 67% au votat cu Trump, 30% cu Biden. Statul are 8 voturi electorale.

Joe Biden a avut un moment de confuzie în fața jurnaliștilor

Candidatul democrat la funcţia de preşedinte al SUA Joe Biden a comis marţi, la Philadelphia, o serie de confuzii jenante, încurcîndu-şi nepoatele şi afirmînd în faţa unui grup de alegători că îl prezintă pe fiul său Beau, care a murit în 2015, informează AFP, citată de Agerpres.

"Acesta este fiul meu Beau Biden, pe care mulţi dintre voi l-aţi ajutat să fie ales în Senatul din Delaware. Aceasta este nepoata mea Natalie", a spus el luînd-o de umeri pe o altă nepoată, Finnegan.

Dîndu-şi seama de greşeala comisă, septuagenarul şi-a revenit şi a continuat pe un ton confuz: "O, nu, aşteaptă, nu este cea potrivită". Apoi a luat-o pe cealaltă nepoată, Natalie, de umeri.

Natalie este fiica fiului său Beau, care s-a stins din viaţă în urmă cu cinci ani în urma unui cancer. Aceste gafe nu sînt o noutate pentru Joe Biden, pe care Donald Trump îl acuză de senilitate fără a merge însă atît de departe încît să folosească acest cuvînt.

Joe Biden a avut o relaţie foarte apropiată cu fiul său Beau, pe care l-a pomenit frecvent în discursurile sale de campanie.

Echipa lui Biden e pesimistă în legătură cu votul din Florida

UPDATE: Oficialii de campanie ai lui Biden au declarat pentru CNN că sînt pesimiști în legătură cu rezultatul alegerilor din Florida, unul dintre statele cheie pentru cîștigarea președinției americane.

Florida a fost cîștigată de Trump în 2016, după ce democrații învinseseră aici în mandatele lui Obama. De altfel, în speranța că va putea mobiliza electoratul din Fllorida, Obama a fost prezent în acest stat în ultimele zile, susținînd discursuri în care l-a atacat virulent pe Trump, lucru neobișnuit pentru un fost președinte.

EXIT POLL CNN despre preferințele alegătorilor în funcție de temele de campanie

UPDATE: CNN a dat publicității datele unui exit poll legat de marile teme ale campaniei pe baza cărora cei care au votat și-au ales candidatul preferat.

34% dintre cei care au răspuns întrebărilor exit poll-ului au spus că economia este principala lor preocupare, 21% - rasismul. 52% au spus că gestionarea crizei covid este cea mai importantă în acest moment, spre deosebire de 42% care au spus că acum este urgentă reconstrucția economiei. Întrebați despre purtarea măștilor de protecție în public, 68% au spus că este un act de responsabilitate socială, și doar 30% că este o opțiune personală.

93% dintre cei chestionați au spus că s-au decis pe cine să voteze cu mult înainte de alegeri, doar 4% au luat decizia în ultima săptămînă.

65% dintre cei care au votat sînt albi, 13% hispanici, 12% din comunitatea afro-americană, 3% asiatici.

38 dintre votanți sînt înregistrați ca democrați, 35% ca republicani și 28% ca independenți.

Biden: Așa sînt eu, superstițios

UPDATE: Întors în statul în care locuiește, Delaware, Joe Biden a vorbit cu jurnaliștii înainte de a se retrage cu familia acasă pentru a se odihni după maratonul din ultimele două zile, în care a susținut discursuri la mitinguri în mai multe state din estul SUA. Întrebat ce pronostic are pentru alegeri, Biden a spus că este superstițios și nu vrea să avanseze nicio variantă.

„Sunt superstițios, așa sînt eu, așa am fost mereu în campanii”, a spus el.

Întrebat dacă și-a pregătit discursul de victorie sau de înfrîngere, candidatul democraților a refuzat să spună. „Dacă este ceva de spus diseară voi spune, dacă nu, vom aștepta ziua de mîine”.

UPDATE: Marile companii și lanțuri de magazine din toate marile orașe americane și-au baricadat sediile și spațiile comerciale, au acoperit vitrinele cu lemn, iar unele au decis să nu deschidă deloc în ziua alegerilor.

UPDATE: FBI examinează o serie de misterioase apeluri telefonice la care un robot îi îndeamnă pe americani să stea acasă în ziua alegerilor, a afirmat marţi un responsabil al Ministerului securităţii interne, citat de Reuters.

Melania Trump, fără mască la vot

UPDATE: Prima doamnă a SUA, Melania Trump, a votat la alegerile prezidențiale în Palm Beach, Florida. Soția președintelui american nu a purtat mască, deși în districtul în care a votat masca de protecție e obligatorie.

Prima doamnă, care a fost infectată luna trecută cu COVID-19, le-a spus jurnaliștilor că se simte „minunat”. Era înconjurată de agenți ai Serviciului secrete, de asistenți și de supervizorul alegerilor din district, Wendy Sartory Link, care purtau toți măști.

Trump: Pentru mine e foarte greu să pierd

UPDATE: Donald Trump și-a vizitat staff-ul de campanie, în Virginia. A vrut să le mulțumească celor care au muncit pentru el în campania electorală de peste un an. A făcut și declarații președintele american, vesel și optimist, spunînd că a avut niște mitinguri electorale cum nu au mai fost. „Nimeni nu a mai văzut așa o mulțime de oameni”, a spus el.

Întrebat dacă și-a pregătit discursul de acceptare a înfrîngerii, Trump nu a exclus varianta că va pierde alegerile:

”Să cîștigi e ușor, să pierzi nu e ușor, pentru mine nu, pentru mine e greu să pierd”

El a spus că sînt cozi uriașe în toate statele și că se așteaptă la rezultate bune în statele cruciale - Texas, Florida. ”Am cheltuit sute de milioane de dolari în Florida, cei din Florida mă iubesc„ a declarat Donald Trump.

UPDATE: Cozi uriașe sînt raportate în toate statele care au deschis secțiile de votare. Imagini spectaculoase cu mii de americani care așteaptă să își aleagă președintele în cele mai tensionate alegeri din istorie sînt publicate pe toate rețelele sociale, dar și de agențiile de presă.

Bolnavii de Covid au voie să meargă la vot

UPDATE: Americanii bolnavi de Covid pot să meargă la vot, a decis Agenția pentru Prevenția și Controlul Bolilor (CDC). Cei care au fost testați pozitiv la noul coronavirus trebuie să anunțe pe cei care conduc secțiile de votare despre faptul că sînt bolnavi, și să ia anumite măsuri: să poarte mască, să stea la cel puțin 1,8 meti de alte persoane, să se spele pe mîini și să se dezinfecteze înainte și după ce au votat.

Pentru cei care nu se simt bine, CDC a recomandat ca aceștia să voteze la ore la care nu este aglomerație la secțiile de votare.

Trump este foarte optimist

UPDATE: Donald Trump a spus că își va declara victoria doar atunci „cînd va exista o victorie”. Președintele american a făcut declarația în cadrul unei intervenții telefonice la Fox News.

„Ne simțim foarte bine. Cred că vom cîștiga în Texas foarte bine. Cred că vom cîștiga în Florida foarte bine. Cred că vom cîștiga în Arizona foarte bine. Ne vom descurca foarte bine și în Carolina de Nord și în Pennsylvania. Cred că ne vom descurca bine peste tot. Nu am niciun motiv să mă joc. Cred că am o șansă foarte mare de a cîștiga. Am avut o campanie extraordinară, ultimele trei săptămîni au fost incredibile”, a mai spus președintele american.

Declarația vine în contextul în care, din cauza pandemiei și a numărului mare de voturi prin corespondență, rezultatele în unele state vor întîrzia mai mult decît în mod obișnuit.

Joe Biden a vizitat mormîntul fiului său, mort din cauza unui cancer cerebral

UPDATE: Joe Biden s-a dus într-o vizită fulger în orașul în care s-a născut, Scranton, Pennsylvania, fost oraș industrial, aflat acum într-o criză economică. Partidul Democrat era cîștigător tradițional în acest stat, însă din 2016, după victoria lui Donald Trump, statul este considerat unul dintre cele mai competitive. Pennsylvania este stat decisiv pentru victoria la prezidențiale, Donald Trump susținînd și el în ultima zi de campanie mai multe mitinguri în această zonă.

Candidatul democraților a vizitat casa în care s-a născut dar și mormîntul fiului său, Beau, mort din cauza unei tumori cerebrale.

Biden şi soţia sa, Jill, s-au oprit şi la biserica Sf. Iosif, în valea Brandywine, biserica la care el obişnuieşte să mergă pentru slujba de duminică atunci cînd se află la casa sa din oraşul Wilmington.

După o scurtă vizită la biserică, ei au mers la mormîntul lui Beau Biden din cimitirul parohial. În timp ce era procuror general în statul Delaware, Beau Biden a decis să meargă un an voluntar în războiul din Irak.

Moartea sa l-a marcat pe Joe Biden, care adesea rememorează la interviuri şi mitinguri pierderea fiului său.

UPDATE: Bursele europene au deschis în creștere, marți, după ce investitorii au pariat pe o victorie clară a lui Biden. Analiștii spun că o victorie a Democraților este considerată de bun augur pentru acțiunile europene, avînd în vedere că este de ateptat o mai bunp relație comercială cu SUA în eventualitatea unei victorii a lui Joe Biden.

Pe măsură ce se vor anunța rezultatele alegerilor, se va înregistra o volatilitate și pe burse, mai spun analiștii

Donald Trump amenință deja cu represalii și chiar violențe în cazul în care va pierde

UPDATE: După ce Curtea Supremă din Texas a refuzat să anuleze aproape 200 000 de mii de voturi la cererea Partidului Republican, Donald Trump a trecut la amenințări și a spus că va fi „fizic periculos” dacă autoritățile federale vor insista să numere toate voturile, chiar și după ziua alegerilor.

Trump le-a spus jurnaliștilor, după ultimul său miting de campanie, că dacă în Pennsylvania se vor număra voturile prin corespondență timp de trei zile după ce se termină alegerile, acest lucru ar însemna fraudarea alegerilor. El a cerut Curții Supreme să renunțe la prelungirea numărării voturilor.

„Se vor întîmpla lucruri rele și lucrurile rele duc la altfel de lucruri”, a spus el în fața reproterilor, în Wisconsin, citat de Reuters.

Trump a amenințat pe conturile sale de Twitter și Facebook că decizia Curții Supreme „va aduce violența pe străzi”. Rețelele sociale au marcat aceste postări ale președintelui și au precizat că sînt înșelătoare, precizînd că procesul de votare din SUA este de încredere.

Au fost numărate deja primele voturi

UPDATE: Alegătorii din Dixville Notch, un cătun cu doisprezece locuitori din nord-estul Statelor Unite, au dat startul simbolic alegerilor prezidenţiale în noaptea de luni spre marţi, informează France Presse, citată de Agerpres. Acest sat pierdut în pădurile din New Hampshire, lîngă graniţa canadiană, a continuat o tradiţie stabilită din 1960, care i-a adus titlul de "First in the Nation" (Primul din ţară). În afară de satul din apropiere Millsfield, care votează de asemenea în timpul nopţii, majoritatea secţiilor de votare de pe Coasta de Est se vor deschide marţi la 6:00 sau 7:00 (11:00-12:00 GMT).

Ultima zi de campanie s-a încheiat cu nu mai mult de 5 mitinguri electorale ale lui Donald Trump. Președintele în funcție și-a încheiat ultima zi de campanie cu un miting în Grand Rapids, în statul Michigan, unul dintre statele pe care speră să le recîștige în 2020. O victorie în Michigan pentru Trump, unul dintre statele care i-a asigurat victoria în 2016, i-ar mări considerabil șansele de a depăși 270 de voturi în Colegiul Electoral și de a rămîne pentru încă 4 ani la Casa Albă.

Joe Biden, candidatul democrat, și-a încheiat ultima zi de campanie în Pennsylvania, unde a mers împreună cu fostul președinte Barack Obama. Tot în Pennsylvania a făcut campanie și Kamala Harris, candidata democrată pentru funcția de vicepreședinte.

Alegeri prezidențiale sub semnul pandemiei și polarizării

În 3 noiembrie, americanii vor vota pentru a își alege noul președinte, toți cei 435 de membri ai Camerei Reprezentanților și o parte dintre senatori. Spre deosebire de alegerile prezidențiale din alte țări, alegerile americane nu funcționează direct pe baza votului popular al cetățenilor. În fapt, în loc de un singur scrutin prezidențial, au loc 50 de seturi de alegeri diferite, organizate în fiecare stat, iar cîștigătorul din statul respectiv obține toate voturile electorale ale sale, necesar fiind ca un candidat să obțină 270 de astfel de voturi pentru a cîștiga președinția Statelor Unite.

Alegerile americane din 2020 sînt cele mai atipice din ultimele decenii - desfășurate în condiții de pandemie, într-un an în care peste 230.000 de americani au murit și peste 9 milioane au trecut prin lupta cu Covid-19, dar și în cel mai polarizat climat politic din societatea americană din ultimii 20 sau 30 de ani. Mai mult, protestele masive din acest an, după mai multe incidente în care membri ai comunității de culoare din Statele Unite au fost uciși de polițiști, au zguduit societatea americană și au transformat cursa prezidențială.

Cînd vom ști cine este președintele ales al Statelor Unite

Alegerile se desfășoară în data de 3 noiembrie în toate cele 50 de state americane și în capitala federală Washington D.C., însă avînd în vedere legile electorale diferite privind votul prin corespondență, numărarea voturilor și închiderea urnelor, ele vor raporta diferit rezultatele. Spre exemplu, este de așteptat ca rezultatul votului să fie aflat rapid în state precum Florida sau Georgia, însă numărătoarea în California ar putea dura și 2 săptămîni. Desigur, în state puternic partizane, precum California, New York, Alabama sau Indiana, rezultatele sînt previzibile, șansele pentru o surpriză fiind extrem de reduse.

Pe de altă parte, rezultatul votului este cel mai important în statele competitive, acolo unde se „joacă”, de fapt, alegerile. O victorie a președintelui Trump în Florida sau Georgia l-ar menține în cursă pînă la numărarea votului în state precum Pennsylvania sau Michigan, state competitive în care numărarea ar putea să dureze mai mult, însă dacă Biden cîștigă Florida sau Georgia, drumul lui Trump spre un al doilea mandat devine din ce în ce mai problematic. Statele în care rezultatul e important de urmărit sînt: Michigan, Wisconsin, Pennsylvania, Florida, Georgia, Carolina de Nord, Arizona, New Hampshire, Iowa, Ohio și Texas.

Rezultate parțiale și exit-poll-urile vor începe să apară începînd cu seara și pe parcursul nopții de 3 noiembrie și dimineața zilei de 4 noiembrie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав