X 
Arşiţa stiri: 214
Jocurile Olimpice stiri: 260
Transnistria stiri: 1417

Cît de pregătită este R.Moldova în fața unei crize alimentare. Ce spune Ministrul agriculturii

31 mar. 2022,, 09:00   Economie
2350 0

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare spune că nu există motive de îngrijorare privind o eventuală criză alimentară în Republica Moldova.

Viorel Gherciu spune că țara dispune de stocurile necesare de grîu, porumb, floarea-soarelui, zahăr, pentru a-și asigura consumul intern. Ministrul Agriculturii spune că este menținută, în continuare, interdicția exportului de grîu, însă a fost reluat exportul de porumb, întrucît în cazul porumbului, avem stocuri suficiente pînă la roada nouă, transmiteIPN.

Ministrul Agriculturii spune că riscurile privind lipsa produselor alimentare de pe rafturile magazinelor sînt reduse. Viorel Gherciu spune că țara dispune de cele mai importante produse agroalimentare pentru a face față crizei generate de războiul ruso-ucrainean.

„Avem resurse suficiente ca să menținem situația sub control. Republica Moldova este o țară exportatoare de produse agroalimentare. Suntem asigurați pe deplin cu produse de grîu, porumb. Porumb chiar producem de 3 ori mai mult decît consumăm. La fel și grîu, producem de 3 ori mai mult decît consumăm. Ministerul Agriculturii monitorizează îndeaproape evoluția exporturilor de porumb și floarea-soarelui, pentru a stopa, eventual, exportul dacă se va atinge pragul critic. Pentru noi este important să fie asigurat consumul intern, să asigurăm funcționarea întreprinderilor de procesare, astfel încît consumatorii locali să nu simtă lipsa produselor necesare”, a spus Viorel Gherciu în cadrul emisiunii „Important” de la TVC21.

Ministrul spune că stocurile de produse agroalimentare sînt minuțios monitorizate, fiind permis doar exportul produselor pe care le avem din abundență, astfel încît să fie asigurat pe deplin consumul intern.


„La 1 martie a fost sistat temporar exportul de grîu, deoarece am identificat că stocurile de grîu ar fi suficiente pînă la roada următoare cu o mică rezervă. Ce ține de porumb, inițial a fost interzis exportul, ulterior după ce am analizat stocurile existente, exportul a fost reluat. Pentru noi este important ca agenții economici care au făcut investiții, să beneficieze de profitul scontat. Monitorizăm strict situația ca să avem stocurile necesare pentru a asigura consumul populației”, a mai spus Viorel Gherciu.

Ieri, premierul Republicii Moldova a anunțat că fondul de subvenționare în agricultură pentru anul 2022 va fi de 1,75 miliarde de lei, față de 1,1 miliarde de lei, cît a fost în 2021. De asemenea, Natalia Gavrilița a menționat că a fost extinsă și aria de aplicare a subvențiilor. Acestea vor putea compensa 30% din valoarea accizei la motorină utilizată în agricultură.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав