Potrivit Biroului Naţional de Statistică, preţurile producătorului la produsele vegetale s-au majorat cu 1,6% față de ianuarie-martie 2021. Această majorare a fost determinată preponderent de creșterea preţurilor la rapiță – de 2,2 ori, soia – cu 49,5%, floarea-soarelui – cu 14,5%, legume – cu 14,1%, struguri de soiuri de masă – cu 11,0%, cartofi – cu 8,1%, orz – cu 7,5%, grîu – cu 4,7%.
În același timp, s-au micșorat preţurile producătorului la fructe – cu 34,2%, porumb boabe – cu 8,7%.
În același timp, la produsele animaliere în ianuarie-martie 2022 față de perioada respectivă a anului 2021 a fost înregistrată majorarea prețurilor producătorului cu 18,8%. Аu crescut preţurile de vînzare la ouă alimentare cu 23,8%, vite și păsări în masă vie – cu 18,7% (inclusiv la porcine – cu 28,5%, bovine – cu 25,2%, ovine şi caprine – cu 14,9%, păsări – cu 5,8%) și lapte – cu 12,6%.Datele BNS sînt prezentate pe întreprinderile agricole şi gospodăriile ţărăneşti (de fermier) cu suprafaţa terenurilor agricole de 50 ha şi peste (fără datele raioanelor din partea stîngă a Nistrului și mun. Bender) şi reflectă dinamica preţurilor medii reieşind din structura efectivă a vînzărilor produselor agricole realizate de către acestea.
Adăuga comentariu