La nivel vizual, fructele sînt aproape identice cu produsele spaniole și grecești, care sînt net mai mari decît cireșele de fermă clar locale ("coajă și sîmbure"), relatează east-fruit.com.
Din această cauză există suspiciunea că sub masca cireșelor timpurii moldovenești sînt oferite importuri. Cu toate acestea, prospețimea bună a producției și faptul că aceasta este oferită în lăzi de lemn "de o prospețime de treapta a doua" totuși sugerează că acestea au fost cultivate în gospodării din sudul Moldovei și din Transnistria (unde, potrivit experților, există livezi de cireșe extra timpurii).
În mai puțin de trei săptămîni, cireșele, în mare parte de import, s-au ieftinit de circa trei ori în comerțul cu amănuntul. Comercianții de pe piață consideră că procesul de reducere a prețurilor va continua, deoarece la mijlocul săptămînii viitoare în regiunile de sud ale țării va începe o recoltare masivă a cireșelor timpurii. Recoltarea în masă poate fi numită "recoltare în masă" doar simbolic. Există foarte puține livezi comerciale de soiuri de cireșe timpurii. Și, conform observațiilor făcute de specialiștii FARM, producțiile de cireșe timpurii, datorită primăverii relativ răcoroase și a precipitațiilor din perioada de polenizare, vor fi în cel mai bun caz medii.
Mai există un alt fapt semnificativ. Săptămîna trecută a căzut grindină în cea mai mare parte a Moldovei. Livezile de cireșe nu au avut mult de suferit, această cultură are o masă foliară mare care acoperă fructele. Cu toate acestea, există probabil o pierdere de calitate. Din acest motiv, precum și din cauza faptului că cireșele timpurii din Moldova sînt vîndute doar pe piața locală săracă, este puțin probabil ca prețul produsului să fie înalt.
Adăuga comentariu